grachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdamamsterdam-rijksmuseumdam masterdam

Body Worlds - educatief of freak show?

Een bezoek aan de tentoonstelling Body Worlds Amsterdam is heel anders dan een gemiddeld museumbezoek. Tentoongesteld staan ruim 200 anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen. Met andere woorden, bij Body Worlds Amsterdam bekijk je daadwerkelijke dode lichamen die een conserveringsproces hebben ondergaan dat ‘plastinatie’ wordt genoemd. Deze mensen hebben er vrijwillig voor gekozen dat hun lichaam op deze manier werd gebruikt en geconserveerd.

Amsterdam_body_worlds_amsterdam.jpg

TIP:
Koop je kaartjes van te voren online dan sta je niet in de rij bij de kassa!

Koop hier je kaartje voor Body Worlds Amsterdam

Wat is plastinaat
In de tentoonstelling Body Worlds worden de menselijke lichamen niet aangeduid met kadaver of lijk maar als plastinaat. Bij een plastinaat wordt zeventig procent van het lichaam, dwz alle vloeistof, vervangen door plastic. Dit impliceert dat de lichamen niet langer menselijk zijn, zodat de bezoeker ze kan zien als voorwerpen om iets van te leren of als vermaak.

Toch een beetje menselijk
De plastinaten zijn een soort 3D voorwerpen en ontdaan van hun menselijkheid. De huid is weggenomen en je ziet de interne organen.  Maar omdat de huid rond de wenkbrauwen, ogen en neusgaten intact is gelaten en ook de oren en de lippen onveranderd zijn, lijken deze plastinaten erg veel op echte mensen.

Leerzaam materiaal
Eenmaal gewend aan wat je ziet, onderscheid je makkelijk de spieren, de gewrichten, het spijsverteringsstelsel en het ademhalingssysteem. Dat is interessant en leerzaam.  Soms worden afzonderlijke lichaamsdelen getoond.  Een expositie toont bijvoorbeeld alleen maar harten: een gezond hart, een vergroot hart, de bloedvaten in het hart, enzovoort.  Een bordje waarop een tekst in het Nederlands en Engels legt uit wat je ziet.

Amsterdam_body_worlds_amsterdam_2.jpg

Geluk en seks
Het thema van de tentoonsteling is 'geluk', en elke verdieping of deel  van een verdieping richt zich op een andere factor die bijdraagt aan geluk zoals voeding of  lichaamsbeweging.

Verschillende delen van de tentoonstelling richten zich op verschillende menselijke systemen: het zenuwstelsel, het ademhalingssysteem, het spijsverteringsstelsel,

0p de begane grond is het thema seks en hoe dit bijdraagt aan geluk.  De muren zijn grotendeels leeg, wel zijn er kijkgaatjes. In plaats van een peepshow zie je teksten over de fysiologie van seks.

Deze teksten  zijn  niet  schokkend. De plastinaten  in de vitrine zijn dat wel. Twee hebben geslachtsgemeenschap.  De vrouwelijke figuur is zo gepositioneerd en uitgesneden dat de geslachtsdelen van zowel hem als haar zichtbaar zijn, maar toch ziet de man er teder uit in de manier waarop hij de vrouw op schoot houdt.

Amsterdam_body_worlds_amsterdam_3.jpg

Educatief of een freak show
Aan het eind van de tentoonstelling kun je je afvragen of dit alles educatief is of gewoon een freak show. Je betaalt een vrij hoge toegangsprijs om naar de freaks te staren, maar feit is dat de freaks gewoon mensen zijn.

Locatie

Adres: Body Worlds Amsterdam, Damrak 66, Amsterdam
Openingstijden: 10.00-22.00 uur

Volgend artikel: Amsterdam Dungeon - half museum, half theater met griezelverhalen waarvan je zelf het middelpunt bent.

Vorig artikel: Heineken experience - rondleiding waarin je alles te weten komt over bier en eindigt met het drinken van Heineken.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video