amsterdam stoperadam masterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleinamsterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdam

Tulpenmuseum en Winkel: alles over tulpen

Het Tulpenmuseum in Amsterdam vertelt over tulpen, de geschiedenis van de tulp, waar de tulp vandaan komt, waar hij het beste gedijt en hoe te planten. . Dit kleine museum bevindt zich aan de Prinsengracht tegenover het Anne Frank Huis. Bij binnenkomst word je begroet door een caleidoscoop van kleuren, rode tulpen, witte lelies en goudkleurige narcissen. Je denkt misschien dat je op de verkeerde plek bent, maar het Tulpenmuseum is zowel bloemenwinkel als museum.

Amsterdam_tullpmuseum_prinsengracht_amsterdam.jpg

Tulpenmuseum in Amsterdam
Multimediapresentaties op verschillende LCD-schermen geven uitgebreide informatie over de teelt en de geschiedenis van de tulp. Je komt te weten hoe de tulp in het 17e-eeuwse Amsterdam trendy werd en onderwerp van speculatie. Hoe de bollen bereid werden als voedsel in de hongerwinter van 1944 -1945. Het museum heeft een collectie tulpenschilderijen van Judith Leyster, een van de weinige vrouwelijke schilders in de zeventiende eeuw.

Tulpen voor de tuin
Als je je eigen bollen wil planten, kun je in de museumwinkel terecht voor bloembollen van topkwaliteit. Plant je bollen op een zonnige plek van september tot november, met de spitse kant naar boven, ongeveer 5 cm uit elkaar. Als de bladeren verdord zijn, graaf je de tulpenbol uit. Verwijder de aarde en laat ze drogen. Bewaar ze op een koele plaats en herplant ze in de herfst. Geen groene vingers? Kies uit de grote collectie tegeltjes met tulpenpatroon, ansichtkaarten, posters en tassen allemaal met tulpendecoraties.

Amsterdam_tulpmuseum_amsterdam.jpg

Amsterdam en Tulpen
Amsterdam en tulpen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel tulpen een van de beste Nederlandse exportartikelen zijn, zijn ze niet endemisch. De eerste tulpen werden vanuit Centraal-Azië via Constantinopel naar Nederland gehaald en opgekweekt in de Hortus Botanicus (botanische tuin) van de Universiteit van Leiden. Het bleek dat de Nederlandse bodem zeer geschikt was voor het kweken van tulpen en in 1594 werd de eerste bloei van tulpen gedocumenteerd.

Tulpen als gespreksonderwerp
De 17e eeuw was een periode van ongekende economische groei in Nederland. Kwekers overtroffen elkaar en er ontstonden wedstrijden wie de mooiste tulp kweekte. Tegelijkertijd hadden huishoudens meer te besteden en wilden rijke koopmansvrouwen hun huis verfraaien met bloemen. Tot dan toe was het niet gebruikelijk om bloemen in huis te hebben, die stonden alleen in de tuinen. Snobisme heerste hoogtij en geen huisvrouw wilde onderdoen voor de ander. Bloemstukken binnenshuis waren gespreksonderwerpen.

Amsterdam_tulpmuseum_en_museumwinkel_amsterdam.jpg

Speculeren en winst behalen
Men was bereid buitengewone veel geld te betalen voor één enkele bol en de prijzen stegen voortdurend. Speculanten begonnen partijen bollen op te kopen en daarna  te verkopen voor een hogere prijs dan een grachtenpand in die dagen waard was. Het duurde niet lang of bijna iedereen handelde in tulpenbollen en met succes. Zij kochten niet de eigenlijke tulpenbol, maar een contract voor toekomstige levering tegen een bepaalde prijs, d.w.z handelen in futures of termijncontract.

Tot de bubbel barst
Toen op een dag een koper niet kwam opdagen en zijn bollen niet betaalde, vertoonde de tulp bubble scheurtjes en barstte uiteindelijk. De tulpenbol viel uit de gratie en er ontstond paniek. Binnen een paar dagen waren de bollen slechts een fractie van de prijs waard. De tulpengekte was voorbij en de winst verdampte. Gelukkig hebben Nederlanders hun liefde voor de tulp nooit opgegeven. Tot op de dag van vandaag zijn zij de grootste bloembollenleveranciers in de wereld.

Bereikbaarheid
Het Amsterdam Tulip Museum bevindt zich tegenover het Anne Frank Huis, vlakbij de Westerkerk.

Adres, Tulpenmuseum Amsterdam, Prinsengracht 116, Amsterdam
Openingstijden, dagelijks 10.00-18.00 uur

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video