dam masterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocamsterdam stopera

The Hash, Marijuana and Hemp Museum alles over cannabis

Het Hash Marihuana en Hemp Museum in Amsterdam is een van de weinige musea ter wereld geheel gewijd aan cannabis. Het is niet meer dan logisch dat dit in Amsterdam staat, gezien het tolerante beleid ten aanzien van softdrugs in Nederland. Het museum bestaat uit twee kleine gebouwen vlak naast elkaar op de Oudezijds Achterburgwal, midden in de rosse buurt, het oudste deel van de stad.

Amsterdam_hasj_marijuma_hemp_museum.jpg

Hash, Marijuana en Hemp Museum
Het museum bestaat uit meerdere expositieruimtes. De muren hangen vol met folders, foto's en posters. Glazen vitrines tonen hennep, wiet, zaden, hash, bongs en pijpen in alle maten en uit alle delen van de wereld. Stalen van textiel en papier laten zien dat hennep een nuttig product is. 

De collectie bestaat uit meer dan 9000 cannabisgerelateerde voorwerpen en toont alle stadia van cannabis: van teelt en consumptieartikelen tot kunst en literatuur geïnspireerd door cannabis. Hoe cannabis werd gebruikt in de traditionele geneeskunde en hoe het wordt gebruikt in de moderne geneeskunde.

De Cannabistuin en Hemp Galerij
In de cannabistuin zie je hennepplanten in verschillende stadia van groei en bloei. De ruimte is warm en helder verlicht met lampen van 600 watt. De lucht is doordrenkt van de typische zoet-penetrante geur. Ga daarna naar de 'Vaporizing Area' en geniet op een gezonde en verantwoordelijke manier van de zelfgeteelde 'kruiden'. In de Hemp Galerij kom je alles te weten over het industriële gebruik van hennep en voorwerpen gemaakt van hennep.

Amsterdam_hasj_museum_cannabis_plant.jpg

Cannabis is een plant
Cannabis is geen verdovend middel maar een plant. Wanneer je het eet of inademt dan is cannabis een drug. Het is een eenjarige plant uit de hennepfamilie. Van de vezels en de bast wordt van oudsher touw gemaakt en er wordt ook textiel van geweven.

Hennep, cannabis, wiet, marihuana of hasj?
Hennep of cannabis is de naam van de plant. Wiet, marihuana en hasj (hash of hashish) zijn verschillende namen voor de producten die van de plant worden gemaakt.

Wat is het verschil tussen cannabis, hasj en wiet?
*Cannabis is een verzamelnaam voor hasj en wiet
*Wiet zijn de bruin-groene bloemtoppen, en wordt verkocht onder verschillende namen zoals Skunk, Haze, Kush en White Widow.
*Hasj is de hars van de bloemtoppen tot een blokje geperst en heeft een hogere concentratie van werkzame stoffen en is daarom duurder dan wiet
*De werkzame stof van hasj en wiet is Tetrahydrocannabinol (THC).

Amsterdam_cannabis_college_3.JPG

Cannabis telen
De cannabisplant heeft dunne, puntige bladeren en komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië, maar nu is hij over de hele wereld te vinden. In een koud klimaat groeit de plant alleen in een verwarmde kas. Thuis kun je de plant alleen in de zomer kweken.

Je eigen wiet plantage
Als je zelf wiet wil telen, hoef je alleen maar hennepzaden of jonge hennepplantjes te kopen bij een Grow Shop. Deze speciaalzaak verkoopt alles wat nodig is om je eigen geestverruimende planten te kweken. Het kweken van wiet is verboden in Nederland, maar vijf wietplanten per huishouden worden gedoogd.

Om te kunnen oogsten moet je je zaailingen goed verzorgen: geef ze voldoende water, geef ze achttien uur daglicht en zorg ervoor dat je minimaal één mannelijke en één vrouwelijke plant hebt. Pluk de knop op het juiste moment. Het is een beetje lastig om te bepalen wat het juiste moment is, maar vraag het bij twijfel aan je Grow Shop. Bewaar de wiet op een droge plek. Als het eenmaal helemaal droog is, heb je wiet van eigen bodem, puur en veilig in gebruik. De droogomstandigheden moeten optimaal zijn, anders beschimmelt je gewas en kun je het alleen maar als compost gebruiken.

Als je grote zaken wilt doen en je spul het land uit wilt smokkelen, moet je de hars van je planten tot harde blokken persen, ook wel hasj genoemd. Helaas heb je een grote plantage nodig om dit rendabel te maken. Bovendien moet je deze blokken hasj verhitten om ze buigzaam te maken voordat je ze kunt roken. Een ander nadeel is dat wietplantages illegaal zijn in Nederland.

Bereikbaarheid en adres
Hash Marihuana & Hemp Museum, Oudezijds Achterburgwal 148, Amsterdam
Iedere dag open van 10.00 tot 22.00 uur

Het museum is vijf minuten lopen vanaf de Dam en midden in de rosse buurt.
Toegangtickets tot het Hash Marihuana & Hemp Museum zijn inclusief een audiogids.

Lees verder:
Erotisch Museum waar je stoutste dromen uitkomen
Museum of Prostitution, geheimen van de Rosse Buurt

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video