amsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocdam masterdamamsterdam stoperagrachten amsterdam

Levend Paarden Museum Amsterdam

Op een steenworp afstand van het Vondelpark in Amsterdam schuilt een verborgen parel. Een poort aan de Vondelstraat 140 vormt de entree van De Hollandsche Manege, wat naast een modern manegebedrijf ook een museum is, het Levend Paarden Museum.

Amsterdam_Entree-Vondelstraat

Bewonder het historische pand ontworpen door architect A.L. van Gendt, de museumkamers en de gerenoveerde stallen. Is het de 1e of 3e zondag van de maand, dan pik je ook nog een demonstratie van de Vondel Carrousel groep mee. Zij geven een show op muziek en in traditionele kleding. De dames in jurk en in het dameszadel. Na afloop mag je zelf een rondje proberen.

Amsterdam_poort-museum-paarden

Wereld van het Paard
In het Levend Paardenmuseum wordt het verhaal van de wereld van het paard verteld. Onderwerpen als de paardenhouderij, de (klassieke) paardrijdkunst en de historie van deze bijzondere stadsmanege komen aan bod. Als oudste - nog in gebruik zijnde - stadsmanege leent dit hippische monument zich uitstekend om lokale historie te delen met haar bezoekers.

Amsterdam_Infoborden-hollandsche-manege

De Hollandsche Manege vormt als ingericht monument het belangrijkste object van de museale collectie. Daarnaast zijn er verhaal-ondersteunende objecten door de tijd heen verzameld zoals historische rij-accessoires, historische afbeeldingen (foto’s, prenten en andere archivalia) en verhaal-ondersteunende objecten betreffende ‘de wereld van het paard’, ‘klassieke rijkunst’ en ‘de paardenhouderij’.

Amsterdam_Dameszadel-hollandsche-manege

Hollandsche Manege
De Hollandsche Manege is de oudste rijschool in Nederland en bestaat in 2022 maar liefst 140 jaar! Toch gaat de geschiedenis terug tot 1744. In dit oude en prachtige pand schuilt tegenwoordig een modern en veelzijdig manegebedrijf waar iedereen van harte welkom is. Paardrijden is hier mogelijk voor jong en oud en van beginner tot gevorderde ruiter. Naast de reguliere lessen zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Er zijn twee rijbanen en stallen voor maar liefst 50 paarden.

Amsterdam_Balkon-hollandsche manege

Sinds 2005 wordt De Hollandsche manege gerund door vier leden van de familie Valk, Vincent, Elsbeth, Justus en Aaltje. De familie Valk heeft een voorliefde voor Ierland en heeft het grootste gedeelte van hun paarden daar vandaan gehaald. Wat opvallend is, is dat de meeste manegepaarden wit zijn. Best leuk, want nu kan er een volledig witte carrousel gevormd worden.

Amsterdam_Binnenrijbaan-hollandsche-manege

In 2020 is een grote renovatie aan het monument afgerond. De paarden hebben ruime boxen gekregen waarin zij vrij kunnen bewegen. Ook worden de paarden regelmatig los gelaten in één van de rijbanen. Zo kunnen zij toch lekker rondlopen zonder al te veel buitenruimte. Het museum en de Hollandsche Manege zijn dagelijks geopend voor bezoekers (behalve op maandag). Met de museumjaarkaart is toegang gratis.

Levend Paarden Museum & Hollandsche Manege
Vondelstraat 140, Amsterdam

Amsterdam_Foyer-hollandsche-manege

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video