amsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-vocamsterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam stoperadam masterdamamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdam

Red Light Secrets, Museum of Prostitution

Red Light Secrets, Museum of Prostitution in Amsterdam: stap de fascinerende wereld van de Amsterdamse Wallen binnen en kom alles te weten over het oudste beroep ter wereld. Ervaar hoe het voelt om 'achter een raam' te zitten en voorbijgangers te zien lonken. Tijdens je bezoek aan het museum luister je naar audioverhalen verteld door Inga die meer dan vijftien jaar op de Wallen heeft gewerkt. Het museum biedt een interessant kijkje in de wereld van peeskamertjes, bondage en sado-masochisme, en wijst ook op de gevaren waarmee prostituees dagelijks worden geconfronteerd. Een pijnlijke herinnering is een lijst met de namen van vermoorde prostituees.

Amsterdam_red_light_secrets.jpg

Museum of Prostitution: wat te zien?
Het Prostitutiemuseum, verdeeld over twee verdiepingen, zit in een typisch Amsterdams grachtenpand, en is een combinatie van exposities en video's. Je museumbezoek begint met een documentaire over de Wallen. Vervolgens loop je door kamers: het werkterrein van de dames van lichte zeden. Het interessantste deel van het museum is dat je zelf voor een raam kunt zitten en de mensenmenigte ziet langstrekken zoals een prostituee dat ervaart. Een bordeelbezoek begint in het kantoortje waar prostituees en bordeelhouders deals sluiten. Afhankelijk van de status van het bordeel is dit een achterkamertje of een riante ruimte, luxe gemeubileerd.

TIP: Bestel je tickets voor het Prostitutiemuseum van tevoren online!

Boek hier online je tickets voor Red Light Secrets, Museum of Prostitution

Je hoeft deze tickets niet te printen. Download de Tiqets-app en zet je toegangsbewijs op je telefoon.

Red Light Secrets: de kamers
De deluxe kamer valt onder het duurdere segment. Er is een kingsize bed, een grote badkamer en kleedkamer en een grote keuze aan toiletartikelen. De peeskamer is veel kleiner en met minder luxe maar perfect geschikt voor het doel. Prostituees op de Wallen huren deze peeskamers van een kamerverhuurder. Ze moeten eerst de huurprijs verdienen en wat daarna binnenkomt, zijn hun inkomsten waar uiteraard belasting over betaald moet worden.

In de masochisme-kamer worden verschillende soorten seks uitgelegd: van reguliere hetero seks tot BDMS, met bondage en sadomasochisme, tot seks met transseksuele prostituees. Sommige sexwerkers zijn gespecialiseerd in bepaalde technieken zoals elektroseks waarbij de klant elektrische schokken krijgt.

Amsterdam_red_light_secrets__peeskamer.jpg
Peeskamer

Even prostituee zijn
Een van de kamers in het museum is heel echt en creŽert een gevoel van empathie met prostituees. Je gaat op een hoge kruk zitten voor een rood verlicht raam en je kijkt naar een projectie op de muur tegenover je naar mensen die langs je raam lopen. Dit is precies wat een dame van plezier ziet en ervaart tijdens haar werk. Griezelige mannen loeren naar je, staan stil en maken obcene gebaren. Vrouwen schudden meewarig het hoofd en lopen door. Ga op die kruk zitten en voel wat het is om prostituee te zijn in Amsterdam.

Het gedeelte 'verloren en gevonden voorwerpen' is zowel grappig als triest. In een vitrine liggen spullen die klanten hebben achtergelaten: van kunstgebit, een docentenaganda tot een ID-bewijs met duidelijk leesbare naam.

Amsterdam_red_light_secrets_luxe_peeskamer.jpg
Luxe peeskamer

Zes gouden tips voor het verkrijgen van een klant
1. Lipjes getuit, borstjes vooruit, sta rechtop en laat de vormen van je lichaam mooi uitkomen.
2. Zorg dat je vrolijk bent, mannen hebben geen zin om geld uit te geven aan een vrouw die chagrijnig is.
3. Zoek contact met voorbij lopende mannen. Stilzitten als de Mona Lisa werkt niet, zorg dat je opvalt. Beweeg een beetje en voor nog mer aandacht tik je zachtjes op het raam.
4. Lach niet voluit. De man denkt dan dat je hem uitlacht. Lach verleidelijk met je mond een beetje open.
5. Geef je klant het gevoel dat je hem wilt, dat hij voor jou de ware is. Wenk hem subtiel naar binnen.
6. Twijfelt je klant nog? Gooi dan je hele lichaam in de strijd, borsten, billen, laat je hele lichaam zien. Ga ervoor!

Rood en paars verlichte werkplek
In rood licht ziet de huid er gladder uit en dat maakt de prostituee mooier. Rood licht werd vroeger ook gebruikt om geslachtsziekten te verdoezelen, omdat in rood licht de gevolgen hiervan minder zichtbaar zijn. In de paarsverlichte kamers werken transgenders.

Amsterdam_red_light_secrets_luxe_badkamer.jpg
Luxe badkamer

Prostitutie en mode
Voor prostituees heeft kleding een speciale functie. Niet zozeer om zich warm te houden, of om het lichaam te bedekken, maar vooral om er sexy uit te zien. En vaak ook om aan potentiele klanten duidelijk te maken dat ze 'in business' zijn. Prostituees hebben vaak een voortrekkersrol in nieuwe sexy mode. Er staan in het museum een aantal modepoppen gekleed volgens de laatste sexmode.

Amsterdam_red_light_secrets_sexy_mode.jpg
Sexy fashion

Prostitutie in Nederland
Het museum informeert de bezoekers over het aantal prostituees dat in Amsterdam werkzaam is en ook over de regels van legale prostitutie: de arbeidsomstandigheden, beloning, gezondheidscontroles, huurlasten voor hun ramen, belastingen en klantgedrag.

Een legale prostituee (die dus belasting betaalt) heeft rechten. Zo kan zij een klant weigeren, haar eigen werktijden bepalen en, in geval zij een pooier heeft, de boekhouding inzien.

Het Red Light Secrets, Museum of Prostitution laat niets schokkend zien maar geeft een pragmatische kijk op een beroep dat vaak met minachting en afkeuring bekeken wordt. Het museum geeft een genuanceerd beeld van een beroep dat in Amsterdam een toeristische attractie is geworden.

Locatie
Adres: Oudezijds Achterburgwal 60, Amsterdam
Open: zondag t/m donderdag: 11.00-18.00 uur, vrijdag en zaterdag: 12.00-20.15 uur

foto's Marianne Crone

Lees verder:
Erotisch Museum waar je stoutste dromen uitkomen


Amsterdam_red_light_secrets_gebit.jpg
Achtergelaten door een klant op de Oudezijds Achterburgwal 36

Amsterdam_red_light_secrets_lerarenagenda.jpg†Achtergelaten door een klant in de Oudekennissteeg 12

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video