amsterdam-rembrandtpleindam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperaamsterdam

Straatmuseum: street art in een voormalige loods

Straatmuseum: street art en museum, is dat een contradictie? Het achterlaten van een kunstzinnig verhaal op gebouwen zien als vandalisme is al lang verleden tijd. Straatkunst (street art) siert gebouwen en bruggen en verkondigt een kleurige boodschap. Het Straatmuseum in Amsterdam brengt meer dan 150 schilderingen bij elkaar in een voormalige lasloods op de NDSM-werf. De expositie is geen traditioneel museum maar een in een modern jasje.

Amsterdam_street_art_amsterdam.jpg

In het Straatmuseum in Amsterdam hangt het werk van nationale en internationale kunstenaars; een bonte verzameling van verschilldende stijlen en technieken. Sommige kunstwerken zijn zo groot als gebouwen, andere piepklein zoals de grappige konijntjes en vogeltjes van Bunny Brigade die op onverwachte plaatsen opduiken.

Straatmuseum en street art
De kunstwerken in het Straatmuseum zijn indrukwekkend. De muren hangen vol met huizenhoge kunst en de kleuren spetteren er vanaf. Street art is een van de grootste hedendaagse kunststromingen en niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat was niet altijd zo. Was het zo'n vijftig jaar geleden nog een illegale underground activiteit, nu is street art een van de meest relevante kunstvormen van dit moment. Street art ontstiert niet, integendeel het maakt gebouwen mooier en zeker interessanter want ieder kunstwerk vertelt een verhaal en is onderdeel van het straatbeeld, waar ook ter wereld.

TIP:†Bestel je ticket(s) voor het Straatmuseum van tevoren online!

Maak het jezelf makkelijk en boek online je tickets voor het Straatmuseum

Je hoeft deze tickets niet te printen. Download de Tiqets-app en zet je toegangsbewijs op je telefoon.

Street art is kunst
Street art zie je vaak alleen vanuit je ooghoeken, in het voorbijgaan. Zelden zul je midden op straat blijven staan om een schildering nader te bekijken. Het Straatmuseum in Amsterdam stelt je in de gelegenheid om voor een kunstwerk te gaan staan en de intensiteit, de kleuren en de afmeting tot je door te laten dringen. De Lasloods is de perfecte locatie voor deze kunst. Je zit niet opgesloten in een museumzaal, maar je beweegt je in een open ruimte waar het 'straatgevoel' overheerst.

Lasloods als expositieruimte
Om de giga-schilderingen te kunnen exposeren is een giga-ruimte nodig. In de lasloods, die bijna even groot is als anderhalf voetbalveld, werden onderdelen aan elkaar gelast. Het resultaat was een scheepromp en ook complete schepen die vanuit de loods te water werden gelaten. Nu is deze ruimte de expositieruimte van het Straatmuseum. Door het glazen dak valt het licht naar binnen zodat de lichtval op de kunstwerken precies is zoals buiten op straat. De loods is onderverdeeld in straten, pleinen en kruisingen. Dit alles versterkt het straatgevoel.

Locatie en bereikbaarheid
Het museum bevindt zich op het NDSM-terrein en is verwaarloosd industrieel erfgoed dat weer tot leven is gekomen. De perfecte plek voor street art. De gevel van het voormalige lasloods is behangen met een portret van Anne Frank. Street art op zijn best! Overal op het terrein vind je street art en graffiti, en ook kunstenaars die aan het werk zijn.

Adres: Straat Museum, NDSM-Plein 1, Amsterdam

Openbaar vervoer: twee gratis voetgangerspontjes varen rechtstreeks naar de NDSM-werf. Neem vanaf Amsterdam Centraal de linkerveerpont naar NDSM.

Met de auto naar de NDSM-werf: Neem op de A10 de afslag S116 of S118 en volg de borden Noord 180. Parkeer op het NDSM-terrein, betaal bij de parkeermeter met pin of via een parkeerapp.

foto wiki commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video