amsterdam-rembrandtpleinamsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rijksmuseumdam masterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam stopera

Meest gefotografeerde brug van Amsterdam

Amsterdam telt meer dan 1200 bruggen. Sommige zijn simpel en een handige manier om naar de overkant te komen, andere zijn schilderachtig of ware staaltjes van techniek. De meeste zijn 's avonds romantisch verlicht. De Magere Brug is waarschijnlijk Amsterdams bekendste brug en zeker de meest gefotografeerde brug van Amsterdam.

Amsterdam_magere_brug_1.jpg

Oudste ophaalbrug in Amsterdam

De Magere Brug is een ophaalbrug die de Kerkstraat verbindt met de Nieuwe Kerkstraat. Het is een van de oudste bruggen in Amsterdam en werd tot voor kort met de hand bediend. De huidige brug is een replica van de zeventiende-eeuwse brug en gebouwd in 1929. 's Avonds is de brug een geliefde achtergrond en verlicht met 1200 lampjes. De Magere Brug werd gebruikt als filmdecor in de James Bond-film Diamonds are Forever.

Amsterdam_magere_brug_2.jpg

Waar komt de naam vandaan?
Sinds de zeventiende eeuw ligt er op deze plaats een brug. Het verhaal gaat dat de eerste brug een voetbrug was, gebouwd speciaal voor twee zusters die elk aan één kant van het water woonden en geen zin hadden ver om te lopen wanneer ze elkaar wilden bezoeken. Een andere bron vertelt dat de zusters de brug nodig hadden om bij hun paarden te komen die aan de overkant van het water in de stal stonden. De naam van de familie was Mager, vandaar Magere Brug. Het is veel waarschijnlijker dat de brug zo smal was dat nauwelijks twee mensen elkaar konden passeren.

Adres:
Magere Brug
Tussen de Kerkstraat en de Nieuwe Kerkstraat
Brug nummer 242 bij de Amstel
Amsterdam

volgend artikel: Anne Frank Huis waar Anne haar dagboek schreef

vorig artikel: Bartolotti Huis: grachtenhuis voor een rijke koopman

foto Marianne Crone 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video