amsterdam-winter-vocamsterdam stoperaamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleinamsterdam-rijksmuseumamsterdamgrachten amsterdamdam masterdamgrachten amsterdam

Grachtenhuis voor een rijke koopman

Rijke kooplui in Amsterdam lieten in de zeventiende eeuw grachtenhuizen voor zichzelf bouwen om hun rijkdom en status te tonen. De meeste zijn nu in gebruik als kantoor, museum of hotel. Het Bartolotti Huis is n van deze huizen. Het is niet open voor publiek, maar alleen de gevel al is zo mooi dat je er graag een ommetje voor maakt.

Amsterdam_bartolottihuis

De bierbrouwer

Willem van den Heuvels huis, beter bekend als het Bartolotti Huis staat aan de Herengracht, de meest chique gracht van Amsterdam. Van den Heuvel verdiende de kost met bierbrouwen, een lucratieve business in de zeventiende eeuw. In die dagen diende het water van de gracht als drinkwater maar omdat het grachtenwater vervuild was, ontstonden er langs de grachten grote en kleine brouwerijen. Bier was veel gezonder dan water en goedkoper dan thee of koffie.

Italiaanse naam
Van de Heuvel had niet alleen een goedlopende brouwerij, hij had ook een klein fortuin gerfd van zijn Italiaanse achteroom. Ter ere van deze oom, veranderde Van den Heuvel zijn voornaam in Guillelmo en zijn achternaam in Bartolotti, de naam van zijn Italiaanse familie.

Amsterdam_bartolotti-huis

De juiste connecties
Guillelmo Bartolotti had de juiste connecties en kwam in het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, VOC. Hij had het monopolie over graan uit Rusland en werd zo rijk dat hij opdracht gaf aan Hendrick de Keyzer, in die dagen de beroemdste architect in Amsterdam, een huis voor hem te ontwerpen dat bij zijn status paste. Eigenlijk zijn het twee huizen die in later jaren gesplitsts werden. "Bel overdag aan op nummer 172 en 's avonds op nummer 170", schijnt Van den Heuvel gezegd te hebben tegen vrienden en kennissen.

Hollandse renaissance-stijl
Het Bartolotti Huis siert nog steeds de Herengracht. Met een dubbele knik volgt het huis de bocht van de gracht. De opvallende trapgevel en rode voorgevel zijn rijkelijk voorzien van ornamenten zoals siervazen, balusters en medaillons en is veel weelderiger dan de andere grachtenpanden. Twee inscripties tonen welke deugden de zeventiende-eeuwse bourgeoisie belangrijk vond: Ingenio et Assiduo Labore (talent en gedrevenheid) and Religione and Probitate' (vroomheid en deugd).

Adres:
Huis Bartolotti
Herengracht 170 172
Amsterdam

Foto's Albert van den Boomen

Amsterdam_bartolotti-huis

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video