Boeddhistische tempel in Amsterdam Chinatown
De Fo Guang Shan He Hwa Tempel in Amsterdam Chinatown is de grootste boeddhistische tempel van Europa en gebouwd in traditionele Chinese stijl. Deze boeddhistische tempel staat lokaal bekend als de Zeedijk Tempel. Zeedijk is de naam van de straat waar je deze tempel kunt vinden. De hoofdactiviteit van de tempel is religieus. Toch vervult de tempel ook een culturele functie voor de Chinese gemeenschap in Amsterdam en verwelkomt bezoekers.
Guan Yin
Zodra je binnenloopt in de tempel komt de geur van wierook je tegemoet. Een stralende sculptuur van Guan Yin staat op een altaar geflankeerd door kleinere beelden van andere Chinese goden. Op een lage plank voor het heiligdom brandt een rij kaarsen. Twee pagodes met verlichte nissen met daarin honderden miniatuur Boeddhabeelden staan naast Guan Yin. De herhaling van de afbeeldingen symboliseert de alomtegenwoordigheid van Boeddha. Plaquettes met reliëfs van Guan Yin en de namen van de donoren die de bouw van de tempel mogelijk hebben gemaakt, bedekken de muren.
Op een heuveltop
Boeddhistische tempels en kloosters worden traditioneel gebouwd op de top van heuvels of bergen. De ingang van de Fo Guang Shan He Hua Tempel is via een van de drie bogen van de Bergpoort, maar omdat er in Nederland geen bergen zijn, leidt een brede trap naar de Grote Zaal. Elke stap staat symbool voor het beoefenen van het boeddhisme. Deze geleidelijke benadering leidt tot bodhi – verlichting of ontwaken. Verlichting in boeddhistische zin heeft niets te maken met kennis of intellect. Het is een ontwaken tot volledige realisatie van de waarheid van de leer van de Boeddha.
Geen hemelse koningen om de bezoeker te begroeten
Omdat de Fo Guang Shan He Hua-tempel in de traditionele Chinese stijl is gebouwd, zouden vier standbeelden van de hemelse koningen bezoekers bij de ingang begroeten. De koningen, die legers van bovennatuurlijke wezens leiden, houden demonen op afstand. Wei Tuo, gekleed in volledige wapenrusting en met een sceptervormig wapen in zijn hand, houdt de wacht bij de achtermuur in de Grote Zaal, klaar om de demonen te verslaan die erop uit waren het Geloof te betwisten en het Boek van Wijsheid te stelen. Heel teleurstellend, geen Hemelse Koningen om de bezoeker van de tempel in Amsterdam te begroeten.
Heilige schrijn
Het belangrijkste heiligdom in de Grote Zaal is gewijd aan Kuan Yin, een wijsgeer en ziener. Ze is een bodhisattva, een goddelijk wezen dat de verlichting heeft bereikt en anderen tot redding is. Er wordt gezegd dat ze duizend handen heeft. Deze meerdere handen symboliseren haar kracht om alle levende wezens te redden.
In haar handen houdt ze symbolische attributen - een Boeddhabeeld op haar naar boven gerichte handpalm, een vaas die water schenkt, net zoals Guan Yin mededogen uitstort, en een bel waarvan het wegebbende geluid wijsheid symboliseert. Schijnbaar verstrikt in het haar van Guan Yin is een klein beeldje van Amitabha, de Boeddha van het Zuivere Land. Dit is het land waar het gezwoeg en de zorgen van het dagelijks leven de leer van Boeddha niet verstoren.
Nirvana
In het Boeddhisme zoals dat in India wordt beoefend, geloven mensen dat het leven op aarde vol lijden is en een eindeloze cirkel waarin mensen worden geboren, oud worden en sterven om vervolgens in andere lichamen opnieuw geboren te worden. De manier om uit deze cirkel te breken is door persoonlijke verlichting te bereiken – nirvana. Deze individualistische benadering spreekt het Chinese collectivisme niet aan. De Chinese tak van het Boeddhisme, de Mahayana-school, leert dat perfectie voor het individu alleen mogelijk is met perfectie voor iedereen. Degenen die perfectie bereiken, staan bekend als bodhisattva's.
Reflectie
Stop een euro of meer in de donatiebox. Met het geld kun je een glimmende rode appel kopen, niet om op te eten maar om te offeren. Plaats de appel op het altaar voor het heiligdom van Guan Yin. Fruit is voedzaam en heeft een aangename smaak. Als offer symboliseert het het resultaat van spirituele ontwikkeling. Er kan ook een offer van bloemen worden gebracht - mooi en geurig maar niet eeuwigdurend, ze symboliseren vergankelijkheid. Steek tenslotte een wierookstokje aan en sta even stil voor een moment van innerlijke reflectie voordat je de trap afdaalt en je mengt tussen de menigte op de Zeedijk.
Rondleiding
Een rondleiding is een gelegenheid om ook andere delen van de tempel te zien en een idee te krijgen wat het boeddhisme inhoudt. De rondleidingen van een uur zijn alleen op afspraak en worden gehouden tijdens de openingstijden van de tempel, d.w.z. op dinsdag, donderdag en zaterdag. De rondleiding is een kennismaking met het boeddhisme en geeft uitleg over de betekenis van de symbolen in de tempel.
Download het aanvraagformulier minimaal twee weken voor je geplande bezoek via de website van de He Hua Temple.
Adres: Fo Guang Shan He Hua-tempel, Zeedijk 106 – 118, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag /m zaterdag van 13.00 - 15.30 uur
De tempel, die voor iedereen gratis toegankelijk is, maakt deel uit van de International Buddhist Progress Society, I.B.P.C. opgericht door Hsing Yun, een boeddhistische monnik. De moedertempel, Fo Guang Shan, staat in Taiwan.
Volgend artikel: Trippenhuis waar een rijke Amsterdamse koopman woonde
Vorig artikel: Heineken Experience interactieve tentoonstelling over het merk Heinkeken
Foto's Marianne Crone