grachten amsterdamamsterdamamsterdam-rijksmuseumdam masterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-winter-voc

Amsterdam eert Anne Frank

Amsterdam eert Anne Frank met twee prachtige beeldjes. Eén beeld staat sinds 1975 bij de Westertoren en is gemaakt door beeldhouwer Mari Andriessen. Het tweede standbeeldbeeld bij het Merwedeplein is van kunstenares Jet Schepp en onthuld in 2005. 

Anne Frank was 13 jaar toen ze onderdook in het achterhuis waar ze met haar ouders woonde van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944, toen de familie door de Grüne Polizei en Nederlandse politieagenten gearresteerd werden. Anne Frank overleed in Bergen-Belsen waarschijnlijk aan de gevolgen van vlektyphus. Na het verraad bleef Anne's dagboek achter in het achterhuis. Otta Frank, Anne's vader, redigeerde de teksten publiceerde het boek in 1947 onder de titel 'Het Achterhuis'.

Amsterdam_anne_frank_1.jpg

Tip: Anne Frank-wandeling met gids
Maak een wandeling met een gids door de Joodse buurt in Amsterdam. Je hoort het verhaal van de stad in Tweede Wereldoorlog en komt langs het standbeeld van de Dokwerker, de Portugese synagoge en het Auschwitzmonument. Je ziet plekken waar het verzet geheime schuilplaatsen voor gezinnen zoals de familie Frank.

Boek hier de Anne Frank-wandeling door de Joodse wijk met GetYourGuide

Boek hier de Anne Frank-wandeling door de Joodse wijk met Tiqets

Monument van Anne Frank: Westermarkt
Het beeld uit 1975 staat vlakbij de Westerkerk midden in Amsterdam, op slechts enkele meters van het onderduikadres van de familie Frank, op de hoek van de Prinsengracht en de Westermarkt. Dit bronzen beeldje toont Anne Frank met haar handen op haar rug terwijl ze vol hoop omhoog kijkt. Precies zoals we haar kennen uit de dagboeken. 

Monument Anne Frank: Merwedeplein
Het tweede beeldje staat in een klein park tegenover Merwedeplein 37. Dit is het adres van het appartement waar de familie Frank was komen wonen in 1933, het jaar waarin de familie verhuisde van Duitsland naar Amsterdam. Anne was toen vier jaar. Ze verlieten dit appartement op 8 juli 1942 om onder te duiken op de Prinsengracht, het zakenpand van haar vader en nu het Anne Frankhuis. Dit beeldje toont Anne Frank op weg naar het onderduikadres. Ze draagt meerdere lagen kleding en heeft een tas in een hand en een schooltas onder haar andere arm.

Anne's dagboek
Dit is wat Anne Frank op woensdag 8 juli 1942 in haar dagboek schreef:
'We kleedden ons alle vier zo dik aan alsof we in een ijskast zouden moeten overnachten. Ik had twee hemdjes aan, drie broeken een jurk daarover rok, jasje, zomerjas, twee paar kousen, dichte schoenen, muts, sjaal en nog meer aan. Ik stikte thuis al, maar daar vroeg niemand naar.'  

Lees verder:
Waar Anne Frank haar dagboek schreef
Bezoek het Anne Frankhuis met een e-ticket

Amsterdam_anne_frank_2.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video