amsterdam-grachten-winteramsterdam stoperaamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-winter-voc

De Dam, ontmoetingsplaats bij uitstek

Waar spreek je met vrienden af wanneer je een dagje in Amsterdam bent? Natuurlijk, op de Dam. Makkelijk te vinden want je loopt vanaf het Centraal Station het Damrak af en je bent er. De Dam is voor Amsterdam wat Times Square is voor New York en Piccaddilly Circus voor Londen. Het is altijd druk op de Dam. Rond Koningsdag staat er een kermis voor het Koninklijk Paleis compleet met een reuzenrad. 's Zomers is de Dam het domein van de straatartiesten, de paardenkoetsjes en gidsen die met hoogopgestoken paraplu's hun kudde de weg tonen. 's Winters ben je bijna alleen op de Dam, misschien wel de beste tijd om in Amsterdam rond te kijken.

Amsterdam_dam-paleis

Dam in Amsterdam
De Dam is het centrale plein van Amsterdam, vlakbij het Centraal Station. Vanaf de Dam loop je gemakkelijk de Kalverstraat in, de drukste en belangrijkste winkelstraat van Amsterdam. Op de Dam staan twee historische gebouwen gebouwen. Het Koninklijk Paleis, oorspronkelijk het stadhuis van Amsteram, de Gotische Nieuwe Kerk, die helemaal niet zo nieuw is en in de veertiende eeuw werd gebouwd is niet langer een kerk maar wordt gebruikt voor wisselende tentoonstellingen. Achter de kerk is de Magna Plaza, nu een winkelcentrum maar oorspronkelijk het hoofdpostkantoor.

Amsterdam_dam-nationaal monument

Nationaal Monument
Midden op de Dam staat het National Monument. De obelisk steekt 22 meter hoog de lucht in en herdenkt de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog - zij die vielen zowel in Nederland als in Nederlands-Indië. Elk jaar op 4 mei vindt hier de Dodenherdenking plaats waarbij kransen gelegd worden voor de oorlogsslachtoffers.

In 1956 werd het monument onthuld. In de jaren zestig was het de favoriete plaats van hippies die op de Dam in slaapzakken kwamen bivakkeren. In 1970 maakte de mobiele eenheid hier een einde aan. Sindsdien hebben toeristen en dagjesmensen de Dam geadopteerd als hun favoriete plaats.

Amsterdam_dam-nationaal monument

Shopping op de Dam
Chic winkelen doe je bij de Bijenkorf. Begonnen als fourniturenwinkel met een assortiment van alleen garen en band en nu uitgegroeid tot een keten met zeven vestigingen en een webshop. Aan de andere kant van de Dam is Gassan de grootste juwelierswinkel in Nederland die gespecialiseerd is in diamanten, juwelen en topmerken horloges.

Entertainment op de Dam
De nummer één attractie op de Dam is het wassenbeeldenmusem Madame Tussauds. Neem een selfie met Willem Alexander of stap de wereld binnen van de film en sta oog in oog met James Bond of Angela Jolie. In het vijf verdiepingen tellende Ripley's reis je door de tijd te beginnen bij oude beschavingen tot je ten slotte belandt bij de moderne kunst. Moderne kunst met een glimlach, portretten van celebrities gemaakt van krijtjes, kauwgomballen en rozenblaadjes. Om de hoek op het Rokin is de Amsterdam Dungeon, dat garant staat voor een middagje griezelen.

'Gezicht op de Dam' geschilderd door Breitner tussen 1895 en 1898. Eigenlijk is er sindsdien niet zo heel veel veranderd.

Lees verder:
Nationaal Monument op de Dam
Nieuwe Kerk op de Dam, grafzerken en tentoonstellingen


volgend artikel: Begijnhof een oase van rust midden in Amsterdam

vorig artikel: De Hollandsche Manege: levend paardenmuseum

(foto's Albert van den Boomen)

Amsterdam_Breitner-Gezicht-op-de-Dam.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video