grachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdamdam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperaamsterdam-rembrandtplein

Begijnhof, een oase van rust

Vlak achter de altijd drukke Kalverstraat, vind je in Amsterdam een oase van rust; het Begijnhof. Huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw omzomen een grasveld met in het midden de Engels Hervormde Kerk. Op dit idyllisch plekje in Amsterdam vind je ook een van de twee middeleeuwse houten huizen in Amsterdam die nog bewaard zijn gebleven. 

Amsterdam_begijnhof_17e_eeuwse_huizen.jpg

Begijnhof: geheim plekje in Amsterdam
Het Begijnhof is een van die geheime plekjes in Amsterdam, een groene oase van rust midden in het centrum van de stad. Het hofje werd oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw en bedoeld als woningen voor begijnen. De oorspronkelijke houten huizen zijn op een na verdwenen. De kerk en een groepje huizen uit de 17e en 18e eeuw kijken uit op een centrale tuin. Een glas-in-loodraam in de kerk herinnert ons aan de pelgrimvaders die hier een dienst bijwoonden voordat ze naar Amerika vertrokken.

Amsterdam_begijnhof

Wat zijn Begijnen?

Het Begijnhof werd in de twaalfde eeuw gesticht als onderkomen voor Begijnen, een lekenorde in Amsterdam die zieken verzorgde en onderwijs gaf. Begijnen waren ongehuwd en legden de gelofte van kuisheid af. Zij behielden de beschikking over hun eigen bezit en konden ieder moment hun geloften opzeggen. Het waren dus geen nonnen.

Amsterdam_begijnhof_begijntje.jpg

De huizen
De allereerste huizen op het Begijnhof waren van hout en zijn op één na allemaal verdwenen. Alleen het Houten Huys staat nog op nummer 34 met een houten voorgevel die dateert uit de vijftiende eeuw, toen de meeste huizen in Amsterdam van hout waren. De gevels van de huidige huisjes stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Begin twintigste eeuw werden het poortgebouw naar het Spui en de pastorie afgebroken en daarna opnieuw gebouwd. In de jaren 1980 werden de huizen gerenoveerd en vergroot. Nu wonen er geen Begijnen meer want het laatste Begijntje stierf in 1971.

Amsterdam_begijnhof_houten_huis.jpg

De Begijnhofkapel
De Begijnhofkapel op nummer 29 en 30 is een van de schuilkerken die nog in Amsterdam te vinden zijn. Na de Alteratie in 1578 werd het Calvinisme de staatsgodsdienst. De katholieke magistraten werden afgezet en het werd aan katholieken verboden om openlijk hun geloof te belijden. De katholieken trokken zich terug in kerken aan huis die later de naam schuilkerk kregen. De Begijnhofkapel werd gebouwd in de zeventiende eeuw, met prachtige glas-in-lood vensters die pas in de negentiende eeuw werden gezet.

Amsterdam_begijnhof_kerk.jpg

De Engels hervormde kerk
Deze kerk is een van de oudste gebouwen van Amsterdam. Oorspronkelijk was dit godshuis de rooms-katholieke kapel van de Begijnen maar na de Alteratie werd de kapel gesloten. In de zeventiende eeuw werd het de gebedsruimte van de Engelssprekende protestanten in Amsterdam. Dit was ook de kerk waar de Pilgrim Fathers de diensten bijwoonden.

Adres:
Vlak achter de Kalverstraat
Ingang via het poortgebouw aan het Spui of de hoofdingang op de Gedempte Begijnensloot.

Lees ook: Kalverstraat, shoppen in hartje Amsterdam

volgend artikel: Nationaal Monument op de Dam

vorig artikel: De Dam, ontmoetingsplek bij uitstek

foto's Albert van den Boomen

Amsterdam_begijnhof

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video