grachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdamamsterdam stoperadam masterdam

Vintage shoppen in Amsterdam

Amsterdam is een prima stad voor vintage shoppen. Vooral in het Negen straatjes winkelgebied vind je het ene na het andere winkeltje met vintage en alles wat jaren geleden hip en modern was, en nu weer.

Wat is vintage?
Laten we voorop stellen dat vintage niet hetzelfde is als tweedehands. Dus die oude wollen plooirok van je moeder, en die Rodier twinset of die Coco Chanel 2.55 tas – is dit nu vintage of tweedehands? Vintage staat voor mode en accessoires uit 1920 tot 1980. Alles na 1980 is retro of gewoon tweedehands, alles voor 1920 is antiek.

Amsterdam_laura_doll.JPG

Hoe herken je vintage?
* Vintage jurkjes uit de jaren 1930 – 1940 hebben een ritssluiting aan de zijkant.
* Vintage kleding heeft geen wasinstructielabel, want dat werd pas geintroduceerd in de jaren 1960.
* Vintage kleding heeft geen plastic rits, want ook die kwamen pas in de jaren 1960.
Een zonnebril met vleugels, een nylon babydoll, een okergeel broekpak of een bloesjes met knoopjes aan de achterkant - zo onhandig - maar zo vintage.

5 Vintage-winkels in Amsterdam:

Laura Dols, Wolvenstraat 7
Waarschijnlijk de beste vintage-winkel in Amsterdam, gespecialiseerd in kleding van 1940 tot 1980, maar ook een grote keuze aan accessoires zoals laktassen, avondtasjes en sieraden.

Episodes, Berenstraat 1
Tweedehands en vintage collectie voornamelijk uit 1970 en 1980, ook veel schoenen, hoeden, riemen, sieraden en tassen. Een van de weinige vintage winkels die ook heren- en kindervintagemode heeft.

1953 – Retro en Chic, Staalstraat 2
Gespecialiseerd in vintage van topontwerpers als Dior, Yves Saint Laurent en Lanvin. Misschien vind je hier wel Christian Diors New Look uit 1948 met een roklengte tot halverwege de kuiten. Een lengte die ook weer in de mode kwam rond de jaren 1970.

Zipper, Huidenstraat 7
Tweedehands en vintage collectie van 1950 tot 1980, maar ook nieuwe kleding van Criminal Damage en Cheap Monday. Het huislabel Ultra Zipper betaat uit vermaakte, gebruikte kleding en zelf ontworpen T-shirts. En verder heel veel vintage schoenen.

Spiegelbeeld, Huidenstraat 24
Tweedehands en vintage. Veel bekende labels zoals Calvin Klein, Burburry, Dolce & Gabbana, maar ook Laundry Industry en Dries van Noten

Tip van de redactie van Amsterdam-Nu:
Lees alles over mode tussen 1920 en 1980 en voor vintage brilmode ga je naar het brilmuseum en winkel.

foto Marianne Crone    

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video