amsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamdam masterdamamsterdam stoperaamsterdamamsterdam-winter-voc

Publieke werken - Thomas Rosenboom

In Publieke werken beschrijft Thomas Rosenboom het leven van de vioolbouwer Vedder die in Amsterdam woont en de apotheker Anijs uit Hoogeveen in de provincie Drenthe. Deze historische roman speelt eind negentiende eeuw, deels in de veenkoloniën en deels in Amsterdam, waar op dat moment de bouw van het Victoria Hotel plaats vindt. 

Amsterdam_Boeken_publieke_werken_Thomas_RosenboomWanneer je van het Centraal station richting Damrak loopt, is het eerste wat je ziet het Victoria Hotel aan de Prins Hendrikkade. Op de gevel van dit hotel staan twee huisjes die Rosenboom inspireerden tot het schrijven van deze roman.

Eerste verhaallijn
De hoofdpersoon, Walter Vedder, leest in de krant dat op de plaats waar zijn huisje staat een nieuw, modern hotel zal worden gebouwd. Hij wil zich laten uitkopen. Hebzuchtig verwerpt hij het eerste bod. Uiteindelijk wordt het hotel om zijn pand heengebouwd.

Tweede verhaallijn
Wanneer een tweede apotheker zich in Hoogeveen vestigt en ook nog eens universitair opgeleid is, voelt apotheker Anijs dat hij niet meer tot de notabelen behoort. Hij laat zijn apotheek voor wat het is en gaat geneesmiddelen uitdelen en diagnoses stellen onder de turfstekers.

Twee verhaallijnen worden één
Een oude viool van een van de veenwerkers brengt Vedder en Anijs bij elkaar. Vedder gaat met zijn kapitaal Anijs helpen met de emigratie van de turfstekers. Aangezien zijn pand in Amsterdam nog niet verkocht is, zal een geldschieter het te verwachten bedrag voorschieten. Het huis brengt veel minder op dan gedacht en de bemiddelaar kan niet worden betaald.

Unhappy ending
De emigranten belanden in Amerika. De geldschieter wordt vervolgd wegens emigratiefraude. Tijdens de feestelijke opening van het hotel in Amsterdam valt Vedder uit een raam en breekt zijn nek. Apotheker Anijs wordt aangevallen door een zwerm bijen en overleeft ternauwernood. Het Medisch Tuchtcollege beschuldigt hem van beroepsschending en gelast hem vrijwillig zijn beroep op te geven.

Publieke werken
Thomas Rosenboom
Querido, 2015
ISBN 9789021459141
€ 12,50 (paperback; filmeditie)

Klik hier voor de filmeditie van Publieke werken

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video