grachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdamamsterdam stoperadam masterdamamsterdam-winter-voc

Het Puttertje - Donna Tartt

Het Puttertje van Donna Tartt verwijst naar een schilderij van Carel Fabritius. Het laatste gedeelte van dit boek speelt zich af in Amsterdam. Leuke bijkomstigheid; dit boek werd eerst uitgegeven in een Nederlandse vertaling en daarna pas verscheen het in het Engels.

Amsterdam_donna_Tartt_het_puttertje.jpgWanneer Theo Decker ernstig ziek in een Amsterdams hotel verblijft, denkt hij terug aan de dag, veertien jaar geleden, waarop hij met zijn moeder de tentoonstelling 'Noordelijke meesterwerken uit de Gouden Eeuw' bezoekt. Op het moment dat zijn moeder hem 'het Puttertje' van Carel Fabritius toont, vindt er een aanslag plaats.

In de verwarring neemt Theo een klein schilderijtje mee, het Puttertje. Hij leeft jarenlang in angst omdat hij bang is dit waardevolle schilderijtje te verliezen, hetgeen uiteindelijk ook gebeurt. Na deze eerste diefstal ging hij van kwaad tot erger en speelt hij een belangrijke rol in de onderwereld die zich met kunstroof bezighoudt. Om het Puttertje terug te krijgen schiet hij twee zware criminelen dood. Helaas gaat een derde er met het kostbare kunstwerkje vandoor. Maar uiteindelijk komt alles goed.

Donna Tartt verwerkte tal van Nederlandse elementen in dit boek zoals verwijzingen naar Nederlandse schilders als Rembrandt, Frans Hals en van Gogh. Het laatste deel van het boekt speelt zich af in Amsterdam.

Wil je het Puttertje van Fabritius met eigen ogen zien, breng dan een bezoekje aan het Mauritshuis in Den Haag. 

Het Puttertje
Donna Tartt
DE Bezige Bij, 2015
ISBN 9789023491477
€ 9,99 (ebook)

Bestel hier het ebook van Het Puttertje bij bol.com


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video