grachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocamsterdam stopera

De zure stad : een biografie van tafelzuur in Amsterdam

Amsterdam rond 1900: Ratelende wielen van karren op de kasseien, vletten vol zuurkoopwaar in de grachten. Amsterdam is een levendige smeltkroes van geuren en culturen, van alle klassen en standen, arm en rijk, emigranten en immigranten.  

Amsterdam_Boeken_De_zure_stad_Paul_van_RavesteinZuur is wat de venters uit de Amsterdamse Jodenhoek met elkaar verbindt, dat culinaire mengsel van zout en/of azijn en kruiden waarin groenten worden ingelegd.

Laag voor laag brengen Paul van Ravestein en Monique Mulder in De zure stad het verhaal van het Amsterdamse zuur in kaart; van inleggerijen, conservenfabrieken en -veilingen tot de venters. De zure stad laat met ruim vierhonderd sprekende beelden zien hoe het zuur bepalend is geweest voor de culturele identiteit van Amsterdam. De augurken, uitjes en haringen schilderen de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad.

Paul van Ravestein en Monique Mulder vormen samen het creatieve brein achter het strategisch communicatie- en designbureau Mattmo, Monique als oprichter, Paul als de creatief directeur. Cultuurmakers met een fascinatie voor geschiedenis en (eet) cultuur. Monique is medeoprichter van Dutch Cuisine. Paul heeft een onstuitbare drang geschiedenissen van merken of producten tot in detail uit te zoeken. Voor dit boek heeft Paul ruim twee jaar lang in archieven talloze documenten, interviews en duizenden foto’s doorgespit.

De zure stad
Een biografie van tafelzuur in Amsterdam
Paul van Ravestein en Monique Mulder
Nijgh & Van Ditmar, 2022
ISBN 9789038810355
€39,99

Bestel De zure stad bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video