amsterdam-winter-vocgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtpleinamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winterdam masterdam

Podium van Europa - Frans Blom

In Podium van Europa vertelt Frans Blom de ontstaansgeschiedenis van de eerste schouwburg in het Nederlandse taalgebied: die van Amsterdam. Anders dan we geneigd zijn te denken, bedienden de theatermakers vanaf de opening in 1639 niet alleen de elite in de stad: de Schouwburg bood populair toneel voor een heel divers publiek.

Amsterdam_Boeken_Podium_van_Europa_Frans_BlomVeel van wat in de Schouwburg van Amsterdam op de planken werd gebracht, naast werk van bekende stadgenoten, waren Nederlandstalige versies van succesnummers uit het buitenland. Als Titus Andronicus het goed deed onder Engelse gezelschappen, kwam er een Nederlandse variant in de Schouwburg. De Cid was zo’n hit in Parijs dat Amsterdam al snel de Nederlandstalige première had.

Maar Podium van Europa gaat over meer dan toneelstukken; het is eerst en vooral het verhaal van de geboorte van het uitgaansleven in Amsterdam en het ontstaan van cultureel ondernemerschap: hoe een als bedrijf geleid theater in de zeventiende eeuw tot grote bloei kon komen.

Podium van Europa
Creativiteit en ondernemen in de Amsterdamse Schouwburg
Frans Blom
ISBN 9789021425788
Querido, 2021
€28,99 (paperback)
€15,99 (ebook)

Bestel Podium van Europa bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video