dam masterdamamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdam

Amsterdam. Interieurportretten van grachtenhuizen 1875-1945

In de periode rond 1900 beleefde Amsterdam een bloeitijd. De oude elite van kooplieden en regenten kreeg gezelschap van ondernemende burgers die deel gingen uitmaken van de economische bovenlaag. Een woning aan de befaamde grachten werd beschouwd als bekroning van het stijgen op de maatschappelijke ladder. 

Amsterdam_Boeken_Interieurportretten_van_grachtenhuizenIn een nieuw verworven stadshuis hoorde een 'modern' interieur, vaak uitgevoerd in de toen populaire neostijlen, die terug grepen op de zeventiende en achttiende eeuw: eetkamers kregen een stemmige Gouden Eeuw-sfeer, salons een wufte Franse uitstraling. Maar er werden ook interieurs op eigentijdse wijze ingericht, in art nouveau-stijl en iets later in Amsterdamse School-stijl. Daarnaast deden technologische snufjes als de vaste stofzuiger hun intrede.

In de inleiding wordt een beeld geschetst van het wonen in de Amsterdamse grachtengordel waarna tien prachtig gefotografeerde interieurs in detail worden beschreven. Dit boek is een juweeltje voor liefhebbers van historische interieurs en voor de vele geïntereseerden in de geschiedenis van Amsterdam.  

Amsterdam. Interieurportretten van grachtenhuizen 1875-1945
Barbara Laan, Alexander Westra en Esther de Haan
Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij, 2017
ISBN 9789079156399 
€ 19,50

Bestel Amsterdam. Interrieurportretten bij bol.com
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video