amsterdam-rembrandtpleinamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperaamsterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamgrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-winter-voc

Het is stil op straat

Amsterdamse straten, pleinen, grachten, maar geen mens te zien... Zo stil zagen we Amsterdam een dikke honderd jaar geleden zelfs niet op foto's van Jacob Olie, George Hendrik Breitner en Willem Witsen. Op hun foto's is het een stuk stiller op straat dan in onze hectische tijd, maar zelden zie je geen mens.

Amsterdam_Boeken_Het _is_stil_op_straat_Hugo_LindemanDat is wat de volkomen lege Amsterdamse straten en pleinen van nu op deze foto's van Hugo Lingeman zo bijzonder maakt. De foto's stemmen melancholiek, voor wie ze het verlangen naar de rust en eenvoud van vroeger uitdrukken. Een verlangen naar wat voor altijd verloren is gegaan in de grote stad.

Esthetisch gezien is het beeld revolutionair, want waar mensen op foto's staan, wordt je blik naar hen toe getrokken, terwijl op deze foto's juist de straten, gebouwen en stadse doorkijkjes alle aandacht krijgen. Dan zie je opeens hoe mooi of lelijk, en vaak verrassend, het straatbeeld is zonder mensen. Je kijkt ineens anders, beter. Een grote verdienste van de benadering van Hugo Lingeman.

Hugo Lindeman doorkruiste een half jaar Amsterdam om deze serie te maken, meestal 's morgens vroeg. Het is de stilte voor de storm die we zien, de spaarzame momenten dat het in Amsterdam stil is op straat

Het is stil op straat
Hugo Lingeman
Msleutjes.Com - Design & Boektien, 2017
ISBN 9789081700757
€34,50

Bestel Het is stil op straat bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video