amsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleindam masterdamamsterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam stopera

Stad in oorlog

Onderdrukking, verzet, vervolging, luchtoorlog, schaarste, honger - het zijn de talrijke aspecten van het dagelijks leven in Amsterdam tijdens de oorlog. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de hoofdstad. Met als dieptepunt de vervolging en de deportatie van 80.000 in de stad woonachtige Joden. Het heeft Amsterdam voor altijd getekend.

Amsterdam_Boeken_Stad_in_oorlog_rene_kokOndanks de snel toenemende Duitse terreur en de vele beperkende Duitse maatregelen probeerden de Amsterdammers een dagelijks leven te leiden. Dat leverde contrasten in het straatbeeld op. Niet eerder is een veelomvattend fotoboek samengesteld over Amsterdam in de jaren 40-45.

Erik Somers en René Kok, onderzoekers bij het NIOD, deden uitvoerig onderzoek naar de visuele geschiedenis van de stad. Niet alleen de collecties van het NIOD en het Stadsarchief Amsterdam leverden veel en onbekend materiaal op. Ook in talloze andere archieven in binnen- en buitenland werden nooit eerder gepubliceerde opnames opgediept. Dat maakt Stad in Oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's tot een bijzonder boek, en de eerste in zijn soort.

De zorgvuldig geselecteerde beelden in Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's geven een indringend beeld van Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting.

De eerste visuele geschiedenis  van de hoofdstad tijdens de Duitse bezetting.

"Onthutsend portret van een nog niet zo ver verleden' de Volkskrant

Stad in oorlog
Amsterdam 1940-1945 in foto's
René Kok
Uitgeverij Wbooks, 2017
ISBN 9789462581913
€29,95

Bestel stad in oorlog bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video