amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperadam masterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdam

Goed volk

Amsterdam, eind jaren zeventig. Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: het bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn.

Amsterdam_Boeken_Goed_Volk_Teun_van_de_KeukenEén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen. Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij - links, wit, artistiek en enigszins intellectueel - Teun sturen ze naar De Brug, een 'volkse' lagere school, zoals Teuns vader dat noemt. Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport.

Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt hun wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun.

Goed volk toont hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders. Het is een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.

Teun van de Keuken (Amsterdam, 1971) is journalist, columnist voor Het Parool en de Volkskrant en programmamaker van onder meer de programma’s De Monitor en Keuringsdienst van Waarde. Ook is hij initiatiefnemer van en naamgever van de slaafvrije chocolade Tony’s Chocolonely. Eerder publiceerde hij het boek Puur en eerlijk. De boodschappen van een keurmeester.

Goed volk
Teun van de Keuken
Prometheus, 2017
ISBN 9789044628654
€19,99 (paperback)
€11,99 (ebook)

Bestel Goed Volk bij bol.com

{btn_2}

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video