amsterdam stoperadam masterdamamsterdamamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam-winter-voc

Amsterdam in de wereld

Al vanaf de tijden van de VOC, reizen Amsterdammers de hele wereld over. Tegelijk oefent Amsterdam al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vreemdelingen.

Amsterdam_Boeken_Mariëlle_Hageman_Amsterdam_in_de_wereldWelke sporen lieten Amsterdammers na in de wereld, en welke sporen liet de wereld achter in Amsterdam? Amsterdammers bouwden in Brazilië de eerste synagoge van Zuid-Amerika en legden een Kalverstraat aan in India. Amsterdam kon dankzij Duits bier uitgroeien tot een echte handelsstad, en de tapijtjes die je nu nog ziet in bruine cafés vinden hun herkomst in zestiende-eeuwse handel met het Osmaanse rijk.

Het waren ook Amsterdammers die een cruciale rol speelden in de slavernijhandel, en de architect van de apartheid kwam uit Amsterdam. Het is maar een greep uit de voorbeelden van Amsterdamse invloed in het buitenland, en andersom.

Aan de hand van verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal toont Amsterdam in de wereld de wisselwerking tussen Amsterdam en de rest van de wereld.

Mariëlle Hageman is schrijver en (kunst)historicus. Ze publiceert over de geschiedenis van Amsterdam en over het cultureel erfgoed dat de stad deelt met andere landen. Voor Het Parool schreef ze daarover de reeks ‘Amsterdam Elders’.

Amsterdam in de wereld
Mariëlle Hageman
Ambo|Anthos, 2017
ISBN 9789026335198
€24,99 (paperback)
€12,99 (ebook)

Bestel Amsterdam in de wereld bij bol.com

Bestel hier het ebook

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video