amsterdam stoperadam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rijksmuseumamsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdam

Het huis aan de Gouden Bocht - Jessie Burton

Amsterdam, 1686. Nella Oortman is 18 jaar en trouwt met de vooraanstaande VOC-koopman Johannes Brandt. Ze gaat wonen aan de prestigieuze Herengracht waar ze veel alleen is.

Amsterdam_Boeken_Jessie_Burton_Het_huis_aan_de_Gouden_BochtZe is niet zo wereldwijs en begrijpt weinig van het huishouden waar ze in terechtgekomen is. Haar ongetrouwde en eigenzinnige schoonzus Maren, de zwarte bediende Otto en het brutale dienstmeisje Cornelia maken er de dienst uit. Johannes is meestal op reis en raakt haar nooit aan.

Dan krijgt ze van hem een poppenhuis cadeau. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht - maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt ze mysterieuze pakketjes voor haar poppenhuis. Het duurt niet lang voordat het verhaal een dramatische wending neemt en het lot van alle mensen om haar heen bezegeld lijkt.

Het huis aan de Gouden Bocht is gebaseerd op het beroemde poppenhuis in het Rijksmuseum. Het is een betoverende roman die de Gouden Eeuw en de Amsterdamse bevolking op onvergetelijke wijze tot leven wekt. Het boek werd succesvol verfilmd tot de miniserie met Anya Taylor-Joy in de hoofdrol als Petronella (Nella).

Jessie Burton (1982) studeerde aan de universiteit van Oxford en The Royal Central School of Speech and Drama in Londen. Dit is haar debuutroman. Haar tweede roman verscheen in 2017 onder de titel De muze en speelt in Spanje en Londen.

Inmiddels heeft Het huis aan de Gouden Bocht een vervolg gekregen in Het huis aan de Herengracht. Jessie Burton neemt de lezer opnieuw mee naar de wereld van de miniaturist en we zien het leven in het Amsterdamse grachtenpand in de 17e eeuw door de ogen van Thea, Nella's nichtje. Theater speelt een grote rol in haar leven.

Het huis aan de Gouden Bocht
Jessie Burton
Luitingh-Sijthoff, 2022
ISBN 9789021016368
€15,00 (paperback)
€  4,99 (ebook)
€13,50 (makkelijk lezen)
€12,99 (luisterboek)

Bestel Het huis aan de Gouden Bocht bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Bestel de makkelijk lezen uitgave bij bol.com

Bestel het luisterboek bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video