grachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocamsterdamdam masterdamamsterdam-rembrandtplein

P. W. Akkerman, luxe pennenwinkel

P.W. Akkerman en vulpennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, althans voor sommigen. De firma Akkerman in Amsterdam is een pennenspeciaalzaak en verkoopt luxe vulpunnen, vulpotloden en balpennen: luxe pennen voor liefhebbers. Dit is ook het adres voor alle merken vulpennen en ook ouderwetse inktlappen en roze vloeipapier. Er hangt wel een prijskaartje aan.

Amsterdam_akkerman_facebook.jpg

Vulpennen

Is de vulpen passé? Bij de firma Akkerman in Amsterdam zeker niet! Liefhebbers vinden hier een walhalla aan vulpennen en ander schrijfgereedschap. Electronisch schrijven mag dan in opkomst zijn, de klassieke vulpen is nog altijd een begerenswaardig bezit. De collectie van Akkerman omvat Parker, Dupont, Visconti, Waterman, Montblanc, Pelikan en andere luxe pennen. Kostte vroeger een Parker Jotter fl 2,95 (gulden dus), nu betaal je voor een beetje parkerpen ruim honderd euro. Wie wil nou zo'n dure pen hebben? Advokaten, artsen, schrijvers kunnen zich vergapen aan al die prachtige pennen van Akkerman. En wat is nou mooier dan een contract te tekenen of een manuscript te schrijven met een echte vulpen?

Voor verzamelaars
De vulpen van vandaag is een hebbeding voor verzamelaars, een sporadische briefschrijver en de ondertekenaar van koninklijke besluiten, want de handtekening mag alleen met een inktvulpen worden gezet. De duurste vulpen aller tijden schijnt meer dan een miljoen te hebben gekost. Bij Akkerman kost het duurste examplaar niet meer dan tienduizend euro. Maar dan heb je ook wat: een gepersonaliseerd kunstwerk waar de eigenaar misschien mee schrijft, maar die hij zeker toevoegt aan zijn waardevolle kunstverzameling.

Van kroontjespen tot balpoint
De kroontjespen werd op scholen gebruikt tot in de jaren 1960. De kroontjespen werd in een penhouder gestopt. Een nieuw pennetje werd eerst afgelikt omdat anders de inkt zich niet vasthechtte. Men ging er vanuit dat een kroontjespen een vaardig handschrift bevorderde. Het was best lastig want om de paar letters moest de pen in de inkt worden gedoopt om verder te kunnen schrijven en teveel inkt betekende vlekken. Na het schrijven werd de pen afgeveegd aan een inktlap. Vloeipapier werd gebruikt om het geschrevene sneller te laten drogen. Nostalgie naar de inktlap en het vloeipapier? Akkermans verkoopt deze nog steeds.

Amsterdam_akkerman_kroontjespen.jpg

Hongaarse uitvinding
De balpen of ballpoint was een Hongaarse uitvinding en kwam in juni 1943 op de markt. Het was een uitkomst voor de Britse RAF (Royal Air Force) omdat deze pen lekvrij op grote hoogte gebruikt kon worden, een gwone vulpen niet. In de jaren 1950 kwam de balpen naar Nederland. Scholen waren huiverig want 'de balpen vervormt het handschrift'. Met de opkomst van electronisch schrijven, wordt beweerd dat de jeugd op den duur niet meer met de hand kan schrijven. Zoals met alle nieuwe dingen; de tijd zal het leren.

Adres
P.W. Akkerman
Langebrugsteeg 13, Amsterdam

en 
P.W. Akkerman
Passage 15, Den Haag

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondag 13.00-17.00 uur

foto's Akkerman Facebook & Wikimedia

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video