amsterdam stoperagrachten amsterdamgrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winter

Smits Koffiehuis nu restaurant Loetje

Gezellig een dagje Amsterdam met de trein. Maar waar spreek je met elkaar af? Smits Koffiehuis natuurlijk! Direct tegenover het Centraal Station. Maar Smits koffiehuis is niet meer. Het Noord-Zuid Hollandsch koffiehuis is gesloten omdat de eigenaar met pensioen is gegaan. Dit betekent niet dat het markante witte gebouw tegenover het Centraal Sation is verdwenen. Integendeel, sinds begin 2016 is Restaurant Loetje hier gevestigd.

Amsterdam_Loetje-amsterdam-visitor-centrum 

Nostalgisch gebouw
Pal tegenover het Centraal Station in Amsterdam ligt Smits Koffiehuis, een prachtig wit-houten gebouw met een karakteristiek, begin twintigste eeuw interieur. Het werd hier neergezet in opdracht van de Noord-Hollandse stoomtram Maatschappij en was zowel café als wachtkamer/kaartjesverkoop voor uitstapjes naar Monnikendam, Volendam en Marken. Het koffiehuis heeft zijn eigen steiger waar boten aanlegden voor passagiers die naar Amsterdam-Noord wilden gaan. Tegenwoordig vertrekken van hier rondvaartboten. Naast Smits Koffiehuis ligt de VVV waar je toeristische informatie over Amsterdam kunt krijgen. 

Amsterdam_smits-koffiehuis-loetje

Lekkere koffie
Bij mooi weer installeer je je op het terras, of anders zit je binnnen in een mooi ouderwets cafe met een prachtige wit-zwart betegelde vloer. Lekker kopje koffie met een stukje appeltaart of ander gebak. Smits Koffiehuis heeft ook uitstekende ontbijtjes – Frans met croissants of Hollands met kaas, gebakken ei en krentenbol. Het lunchmenu is eenvoudig en klassiek – broodje gehaktbal, broodje kroket, pannenkoeken of uitsmijters. Maar er is meer - van Zwitsrese kaasfondue tot Griekse salade. Laat vooral een plekje open voor de Haagse hopjes-coupe met karamelsaus en slagroom.

Trefpunt
Het Centraal Station van Amsterdam is groot, heel groot. Het is moeilijk een centraal punt te vinden wat iedereen kan vinden en natuurlijk hebben we een mobieltje dus we vinden elkaar altijd. Maar toch is het handig om een punt af te spreken wat dichtbij het Centraal Sation is, wat iedereen kan vinden en waar je rustig kunt wachten.

Amsterdam_Loetje-cafe-restaurant

Cafe-Restaurant Loetje
Smits Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis, dat in het kenmerkende witte pand voor het Centraal Station zat, hield na 95 jaar op met bestaan. De eigenaar ging in 2015 met pensioen en zette het restaurant in de verkoop. Nu zit cafe-restaurant Loetje, bekend om de grote, malse biefstukken, in het gebouw. Binnen is het nog altijd even gezellig als vroeger. het terras is een van de mooiste terassen in Amsterdam. Dit is de beste plaats om biefstuk te eten, zo mals dat je hem met een lepel kunt snijden.

Amsterdam_restaurant_loetje_3.JPG

Adres: Cafe-Restaurant Loetje
Stationsplein 10
Amsterdam

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag 09.00-21.00
Zondag 10.00-21.00

foto's Marianne Crone en Albert van den Boomen

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video