amsterdam stoperagrachten amsterdamdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winter

Omwille van de schoonheid

Stel, je leeft in de zeventiende eeuw en je komt uit een rijke familie. Welke trendy mode draag je dan? Schilderijen van Rembrandt en van Frans Hals in het Rijksmuseum in Amsterdam geven het antwoord.

Molensteenkraag dragen
Iedereen die geld had in de zeventiende eeuw, mannen zowel als vrouwen, en zich modebewust voelde, kleedde zich volgend de laatste mode en droeg een molensteenkraag. Een molensteenkraag is een geplooide kraag. Rijke Amsterdammers droegen dit mode-artikel graag ondanks het feit dat deze kragen nogal ongemakkelijk waren. Wanneer ze er een droegen, hielden ze hun hoofd fier omhoog zoals het edelen betaamt. Dat was niet zo erg moeilijk want deze kraag belemmerde vrijwel elke beweging. Eten ging ook niet erg handig en was alleen mogelijk met extra lang bestek.

Molensteenkraag onderhouden
Een molensteenkraag was gemaakt van fijn linnen en gesteven zodat de plooien mooi in vorm bleven. Dit was een hels karwei en werd door de bedienden gedaan. Molensteenkragen waren dan ook alleen voor de welgestelden. Aanvankelijk waren deze kragen vrij klein, maar naarmate ze groter werden, was alleen stijfsel niet genoeg. Om de kraag in de goede vorm te houden, werd een metalen framewerkje gebruikt, mooi omwonden met goud- of zilverdraad. Draag zo'n ding maar eens om je nek..!

Dit portet van een vrouw geschilderd door Frans Hals in 1635 hangt in zaal 2.14 van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Amsterdam_frans_hals.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video