amsterdam-winter-vocamsterdam stoperaamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdamdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtplein

Vincent van Gogh-jaar

Vincent van Gogh, kunstenaar en een bijna mythisch figuur, heeft tegenwoordig de status van een popster. Heel wrang want tijdens zijn leven had hij geen cent, leefde op de pof en van dat wat zijn broer Theo hem toeschoof. De populariteit van Van Gogh is te meten aan de altijd lange wachtrij voor het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Amsterdam_vincent_van_gogh_zelfportrait.jpgZelfportretten
Alle zelfportretten die het Van Gogh Museum in bezit heeft, hangen nu op de begane grond van het museum -  zelfportretten met vilthoed, met grijze vilthoed, met strohoed en pijp, als schilder, met palet en nog twintig meer. Een bijzondere kennismaking met deze briljante schilder.

Jubileumjaar
In 2015 was het 125 jaar geleden dat van Gogh stierf. De herdenking van deze dag was niet alleen een Nederlandse maar ook een Europese aangelegenheid - Vincent werd geboren in Zundert, woonde lange tijd in Nuenen, in de Waalse Borinage, in Parijs, in Arles en stierf in Auvers-sur-Oise.

Jubileum activiteiten
Op al deze plaatsen vonden activiteiten plaats – een stadswandeling in Montmartre (Parijs), een bloemencorso in Zundert (Brabant), een expositie over Van Gogh in de Borinage in Mons (Belgie), ook de Keukenhof stond geheel in het teken van Vincent van Gogh. In september opende in het Van Gogh Museum in Amsterdam een speciale tentoonstelling; 'Munch : Van Gogh', waarin het werk van beide kunstenaars wordt vergeleken en De Schreeuw, het bekendste werk van Edvard Munch, te zien was.

Meer over het Van Gogh Museum vind je op onze pagina met Musea in Amsterdam.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video