Amsterdame School en Beurs van Berlage
Het Damrak is moeilijk voor te stellen zonder de Beurs van Berlage, een van de mooiste gebouwen van de Amsterdamse School bouwstijl in Amsterdam. Op deze plaats stond ooit de Beurs van de Keyzer, daarna de beurs van Zocher en nu de Beurs van Berlage, die niet langer dienst doet als Handelsbeurs. De beurs zit nu op Beursplein 5, vlak ernaast.
Bezoek aan de Beurs van Berlage
De Beurs van Berlage is niet langer een financieel instituut maar een ontmoetingsplek. Hier worden gehouden congressen en tentoonstellingen. Ook zijn er flexibele werkplekken en horeca. Ook vind je hier Bistro Berlage, Tony's Chocolonely Super Store, Holland Rent a Bike en Sherlocked Escape Rooms.
Horeca in de Beurs van Berlage
Bistro Berlage zit aan de kant van het Beursplein, heeft 's zomers een groot terras en is ideal voor lunch of diner.
Fietsenstalling en bagage-kluisjes
Al sinds jaar en dag is er een fietsenstalling in de Beurs van Berlage. Ook kun je hier je band laten plakken of andere reparaties laten verrichten aan je fiets. Er zijn ook fietsen te koop en te huur. Daarnaast zijn er beveiligde lockers om je bagage te stallen.
Dit gedicht van Albert Verwey staat op het gevelrelief van de Beurs van Berlage. Architect Berlage had Verwey aangesteld als coordinator van de binnenhuisarchitectuur en Verwey werkte samen met Toorop, Roland Holst, Derkinderen, Mendes de Costa en Zijl, die allen bijdroegen aan de verfraaiing van het gebouw.
De Beurs van Berlage
Berlage was de belangrijkste architect van de Amsterdamse School en de Beurs van Berlage was zijn meest vooraanstaande werk. Het is een prachtig rood-bakstenen gebouw met accenten van natuursteen. Talloze decoraties sieren zowel de buitenkant als de binnenkant. Op de markante klokkentoren zijn twee intrigerende spreuken van de dichter Verwey te lezen - duur uw uur - beidt uw tijd.
Verenigde Oost-Indische Compagnie
In de zeventiende eeuw stond op deze plek ook een beursgebouw. In dit gebouw gaf de Verenigde Oost-Indische Compagnie aandelen uit want de VOC had geld nodig om de riskante reizen te dekken die de VOC maakte om onder andere specerijen in te slaan in Oost-Indie. Wanneer een schip veilig en wel met een kostbare lading terugkwam, werd er winst uitgedeeld. Het eerste beursgebouw was van de stadsarchitect Hendrick de Keyser.
De Beurs van Zocher
In het midden van de negentiende eeuw was de beurs van de Keyzer zo verzakt dat het gebouw moest worden gesloopt. Op de plaats van de Bijenkorf werd een nieuwe beurs gebouwd de Beurs van Zocher. De zijkant van het gebouw stak uit en werd als een hinder gezien voor voetganger en verkeer. De gemeente Amsterdams schreef toen een architectuurprijsvraag uit voor een nieuw ontwerp. In 1903 werd de Beurs van Zocher gesloopt en de Beurs van Berlage opgeleverd.
Adres: Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam
Volgend artikel: De 9 straatjes: Straatjes van fashion tot vintage
Vorig artikel: Smalste huis in Amsterdam