amsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-vocamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam stoperagrachten amsterdam

Amsterdame School en Beurs van Berlage

Het Damrak is moeilijk voor te stellen zonder de Beurs van Berlage, een van de mooiste gebouwen van de Amsterdamse School bouwstijl in Amsterdam. Op deze plaats stond ooit de Beurs van de Keyzer, daarna de beurs van Zocher en nu de Beurs van Berlage, die niet langer dienst doet als Handelsbeurs.  De beurs zit nu op Beursplein 5, vlak ernaast.

Amsterdam_beurs_van_berlage].jpg

Dit gedicht van Albert Verwey staat op het gevelrelief van de Beurs van Berlage. Architect Berlage had Verwey aangesteld als coordinator van de binnenshuisarchitectuur en Verwey werkte samen met Toorop, Roland Holst, Derkinderen, Mendes de Costa en Zijl die allen bijdroegen aan de verfraaiing van het gebouw.

De Beurs van Berlage
Berlage was de belangrijkste architect van de Amsterdamse School en de Beurs van Berlage was zijn meest vooraanstaande werk. Het is een prachtig rood-bakstenen gebouw met accenten van natuursteen. Talloze decoraties sieren zowel de buitenkant als de binnenkant. Op de markante klokkentoren zijn twee intrigerende spreuken van de dichter Verwey te lezen - duur uw uur - beidt uw tijd. 

Amsterdam_Beurs_Berlage

Verenigde Oost-Indische Compagnie
In de zeventiende eeuw stond op deze plek ook een beursgebouw. In dit gebouw gaf de Verenigde Oost-Indische Compagnie aandelen uit want de VOC had geld nodig om de riskante reizen te dekken die de VOC maakte om o.a. specerijen in te slaan in Oost-Indie. Wanneer een schip veilig en wel met een kostbare lading terugkwam, werd er winst uitgedeeld. Het eerste beursgebouw was van de stadsarchitect Hendrick de Keyser.

De Beurs van Zocher
In het midden van de negentiende eeuw was de beurs van de Keyzer zo verzakt dat het gebouw moest worden gesloopt. Op de plaats van de Bijenkorf werd een nieuwe beurs gebouwd – de Beurs van Zocher. De zijkant van het gebouw stak uit en werd als een hinder gezien voor voetganger en verkeer. De gemeente Amsterdams schreef toen een architectuurprijsvraag uit voor een nieuw ontwerp. In 1903 werd de Beurs van Zocher gesloopt en de de Beurs van Berlage opgeleverd.

Amsterdam_Beurs_van-Berlage

Rondleiding
Tijdens de rondleiding wandel je een uur lang door dit prachtige gebouw en heb je volop gelegenheid om alle details te bewonderen. De rondleiding eindigt met de beklimming van de klokkentoren. Voor informatie 020 – 5304141 of mail naar info-at-beursvanberlage.nl. 

Adres
Beurs van Berlage
Damrak 243
Amsterdam

Amsterdam_beurs-van-berlage

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video