www.amsterdam-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
amsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumdam masterdamamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtplein

De Leeuw Zuurhandel

Haring met een zure bom of een Amsterdamse ui, een heel normale combinatie in Amsterdam en in heel Nederland. Maar niet veel mensen weten dat wij deze tafelzuren te danken hebben aan de Joden die ooit in groten getale in Amsterdam kwamen wonen.

Amsterdam_de_leeuw._zuurhandel.jpg

Asjkenazische Joden

De keuken van Oost-Europa staat bekend om zuurwaren – in azijn ingelegde komkommers, uien, paprika's en haring. Behalve azijn worden ook kruiden toegevoegd. Tezamen met de de toestroom van Asjkenazische Joden uit Duitsland en Polen kwam ook de kunst van in het zuur inleggen naar Amsterdam. In die dagen bestonden er geen koelkasten en in zuur inleggen was de enige manier om eten langer te kunnen bewaren.

De Leeuw vroeger
De Leeuw Zuurwaren is de enig overgebleven firma die nog steeds in zuurwaren maakt volgens geheim recept. Deze zuurhandel werd in 1850 door Isaac de Leeuw opgericht. De uien, komkommers en haring werden in azijn met kruiden ingelegd en bewaard in houten vaten die op een handkar geladen werden. En zo trok de Leeuw door de stad en verkocht hij zijn zure bommen en Amsterdamse uien.

De Leeuw nu
Tegenwoordig ligt de winkel van de Leeuw Zuurwaren aan de Vrijheidslaan en is drie dagen per week open. De andere dagen zijn hard nodig om het zuurwaar in te maken. Heb je geen gelegenheid om de winkel zelf te bezoeken, je kunt alle produkten ook online bestellen – een beperkt assortiment van augurken, wijnzuurkool, Amsterdamse uien, kappertjes, mosterd tot piccalilly. Wanneer je op donderdag, vrijdag of zondag in Amsterdam bent, loop dan zeker even binnen bij de Leeuw niet alleen voor Amsterdamse uien of zure bommen maar ook voor olijven, ingelegde groente en nog veel meer zuurwaar. En natuurlijk alles zonder conserveringsmiddelen.

Adres
De Leeuw Zuurhandel
Vrijheidslaan 78
Amsterdam

Openingstijden
Donderdag, vrijdag en zondag van 09.00-18.00

foto De Leeuw Zuurhandel

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
16-10-2017

Patricia | Jamer dat de pagina van De Leeuw niet laat.



Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video