amsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdamdam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-grachten-winter

Het oudste cafe van Amsterdam

In 't Aepjen is een bruin cafe met een lange traditie en huist in een van de oudste gebouwen van Amsterdam. Drink hier samen met buurtbewoners, toeristen en anderen een biertje of nip jenever uit een glaasje tot de rand gevuld.

Amsterdam_in_t_aepjen.JPG

Of je nu bier drinkt of een van de twintig soorten jenever probeert, in 't Aepjen is altijd gezellig druk. Kijk goed om je heen want je bent in een van de twee nog overgebleven houten huizen van Amsterdam (het andere staat op het Begijnhof).

In de aap gelogeerd
In 't Aepjen begon zijn bestaan in de zestiende eeuw als zeemansherberg. Zeelieden die in problemen kwamen omdat ze hun geld vergokt of opgedronken hadden, werden door de waard vriendelijk behandeld want ze konden in natura betalen. Deze zeelui hadden vaak apen aan boord die zij uit verre oorden zoals Ceylon en Oost-Indie meebrachten. Deze aapjes werden een betaalmiddel. Al spoedig was de herberg een toevluchtsoord voor apen en vlooien. Zeelieden die een paar nachtjes in deze herberg hadden geslapen, waren te herkennen aan hun gekrab. Dat is precies waar de uitdrukking - in de aap gelogeerd – vandaan komt. Een uitdrukking die gebruikt wordt wanneer mensen in problemen zijn.

Helaas is tegenwoordig in dit prachtige cafe een aap geen wettig betaalmiddel meer. Je zult gewoon contant of met plastic moeten betalen...

Adres
In 't Aepjen
Zeedijk 1
Amsterdam

Openingstijden
Zondag t/m vrijdag 15.00-01.00
Zaterdag 15.00-03.00

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video