amsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamgrachten amsterdamdam masterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperaamsterdam

Cafe Hoppe, traditioneel bruin cafe

Als je van traditionele bruine café's houdt en je bent in Amsterdam, ga dan naar Café Hoppe. Als ook bitterballen je lievelingsgerecht is, dan zit je helemaal goed. Hoppe dateert uit 1670 en begon als jeneverstokerij en was in die tijd een gewild trefpunt voor de intellectuelen van de stad. Te vergelijken met de Weense en Londense koffiehuizen uit de achttiende-eeuw. Tegenwoordig is Café Hoppe de ontmoetingsplek voo jong en oud, toeristen en Amsterdammers.

Amsterdam_hoppe_amsterdam.jpg

Cafe Hoppe razend populair
Dit typische bruine café, een waar instituut in Amsterdam, begon als distilleerderij en schenkt al zo'n vierhonderd jaar jenever in kleine tulpvormige glaasjes. Dit 'nationale instituut' is een populaire hangout. Kom op vrijdagmiddag en schaar je bij de menigte die binnen en bij mooi weer buiten een drankje pakken om het weekend in te luiden. Hoppe is een van die must-see en must-have-been places in Amsterdam.

Hoppe vandaag
Café Hoppe is populair niet alleen bij Amsterdammers maar ook bij toeristen uit binnen- en buitenland die komen voor de typisch Nederlandse combinatie van bitterballen en bier. Hoppe is verdeeld in een zitgedeelte (waar je ook kunt staan) en een sta-gedeelte (waar je ook kunt zitten), ieder met hun eigen stamgasten. De wat ouderen schuiven aan aan de bar in het sta-gedeelte en en jongeren gaan naar het zitgedeelte met duidelijk hardere en andere muziek en meer met de sfeer van een Grand Café.

Hoppe toen
Café Hoppe was niet altijd een café, het was een distilleerderij en proeflokaal waar je sterke dranken kon kopen en proeven.  Het interieur doet denken aan de zeventiende eeuw. Hoppe is geen distilleerderij meer, maar je ziet nog steeds de destilleervaten, houten banken en een met zand bestrooide vloer. In vervlogen tijden was pruimtabak en spugen aan de orde van de dag.  Het zand maakte het gemakkelijker om de vloeren schoon te maken.

Bitterballen
Voor wie het niet weet, bitterballen zijn hartige snacks gemaakt van een roux van rundvlees, bouillon, boter en bloem, tot balletjes gerold, bedekt met broodkruimels en vervolgens gefrituurd. Het resultaat is een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Bitterballen worden altijd geserveerd met een flinke lik mosterd.

Adres: Café Hoppe, Spui18 – 20, Amsterdam
Openingstijden: Zondag t/m donderdag 90.00-01.00 uur vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur

Volgend artikel: Proeflokaal Wynand Fockink

Vorig artikel: House of Bols Experience

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video