amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperagrachten amsterdamdam masterdam

Proeflokaal Wynand Fockink

Wynand Fockink is in Amsterdam al vele jaren lang een begrip: likeurstokerij, slijterij en proeflokaal. Een bezoekje aan Amsterdam is pas compleet wanneer je 'volmaakt geluk', 'bruidstranen' of 'Hansje in de kelder' hebt gedronken. Of bestel een glaasje jenever, dat slurp je naar binnen want het glas wordt zo vol mogelijk geschonken. Til het niet op maar buig je naar voren om het bovenste randje van je jenever zonder morsen te drinken.†

Amsterdam_wijnand_Fockink_1.jpg

Proeflokaal Wynand Fockink

Een bezoekje aan proeflokaal Wynand Fokkink in Amsterdam is een stap terug in de tijd. Je waant je in een authentiek zeventiende-eeuws proeflokaal; geen muziek, geen vermaak en weinig stoelen, wel een lage houten toog met koperen spoelbak en planken die bijna bezwijken onder het gewicht van de flessen met sterke drank. De specialiteit is Hollands gedestileerd. Het assortiment bestaat uit een twintigtal jenevers en oudhollandse likeuren. Ter plekke worden een aantal van deze dranken gemixt om tot huisspecialiteiten te komen zoals 'de boswandeling'.

Wat is een proeflokaal?
In de zeventiende eeuw was er bij iedere stokerij-distilleerderij een proeflokaal om de geproduceerde drank te kunnen keuren. De VOC schepen brachten kruiden, specerijen en suiker naar Amsterdam, de ingrediŽnten die nodig zijn voor het stoken van likeur. Amsterdam werd in die dagen steeds welvarender. Rijkere mensen hadden genoeg van 'vulgair' bier en jenever. Ze waren toe aan iets nieuws. Wynand Fockink begon met een likeurstokerij en had in 1870 vijf distilleerketels in gebruik en maakte gebruik van de laatste technologische snufjes: een stoommachine van 30 PK. Met 80 man personeel was Wynand Fockink een van de grootste likeurstokers en distilleerderijen in Nederland.

De mooiste likeurtjes van Amsterdam
Wynand Fockink is gespecialiseerd in het stoken van likeur. Likeur is een drank gebaseerd op alcohol op smaak gebracht met natuurlijke ingrediŽnten zoals kruidnagel, vanille en sinaasappelen. Door ingrediŽnten te mengen ontstaan er nieuwe smaken likeur die sprookjesachtige namen kregen: Boswandeling, Eau de ma tante, Hempje licht op, Juffertje in het groen, Hansje in de kelder en Volmaakt Geluk.

Proeverij
Wynand Fockink organiseert proeverijen voor maximaal 12 personen. Gedurende deze 45 minuten durende proeverij kom je van alles te weten over de geschiedenis van Wynand Focking en het verhaal dat schuil gaat achter de benaming van de likeuren. De proeverij is inclusief een rondleiding in de distileerderij en het proeven van twee likeuren en jenevers, ťťn brandewijn en bitter en vindt plaats op zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur.

Adres
Wynand Fockink
Pijlsteeg 31, Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks van 15.00-21.00 uur

foto von Gryffindor @ Wiki Commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video