amsterdam-winter-vocamsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperadam masterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamgrachten amsterdam

Ctaste - dineren in het donker

Een bijzondere ervaring In Amsterdam kan je beleven bij restaurant Ctaste aan de Amsteldijk. Het restaurant is pikkedonker en bezoekers kunnen zo ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende te eten in een restaurant. De medewerkers van het restuarnt zijn ook visueel beperkt.

Bij restaurant Ctaste is het volledig donker: communiceren, proeven, horen, ruiken en voelen ervaar je hier totaal anders. Na binnenkomst in het restaurant krijg je eerst een toelichting van hoe het gaat werken. Gasten krijgen het verzoek om alle lichtgevende apparatuur in een kluisje bij de garderobe te leggen. Telefoons, smartwatches en aanstekers zijn allemaal verboden. Een blinde of bijna blinde ober begeleidt je naar de tafel, het gezelschap wordt in een polonaise het donker in geleid, met de ober voorop. Hij weet feilloos de weg te vinden in het pikdonkere restaurant.

Amsterdam_ctaste

Menu
Je kan in het restaurant kiezen voor een drie-, vier- of vijfgangen menu. De gerechten worden voor je neergezet evenals de drankjes. De obers leiden je hand naar het bord en het bestek. Het is wennen om in het donker te eten en natuurlijk wordt er ook geknoeid. Als je denkt alles op te hebben gegeten, ga je even voelen op en rond je bord en blijkt dat er nog wel wat brokjes voedsel op en rondom je bord liggen verspreid.

Moet je naar het toilet? Roep dan de bediening erbij. Dan ga je in een tweepersoons-polonaise naar een schemertoilet.†Aan het einde van de avond toont een presentatie op een tabletscherm in de bar de gerechten die je hebt gegeten.

Amsterdam_ctaste

Bijzondere ervaring
Na afloop van het diner spreken de meeste bezoekers van een bijzondere en leuke ervaring. Je beseft beter hoe zwaar het moet zijn voor blinden en slechtzienden, die hun hele leven met deze beperking moeten leven. En hoe knap het is dat de visueel beperkte obers de gehele avond zo positief en vrolijk blijven, terwijl je zelf een frustrerende avond beleeft waarin je de controle uit handen geeft en je letterlijk en figuurlijk geen hand voor ogen ziet. Een bezoekje bij Ctaste is altijd een goed idee voor families of vriendenclubjes met een blinde of slechtziende in hun midden. Maar ook voor een bedrijfsuitje, feestje of om gewoon zomaar lekker te gaan uit eten.

Lees meer over Eten in het donker bij Ctaste

Amsterdam_ctaste

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video