Frans eten voor het perfecte avondje uit in Amsterdam
Franse eten in Amsterdam is geen probleem want restaurants met een Franse keuken zijn er in overvloed. Het zijn stuk voor stuk eersteklas restaurants waar verse ingrediënten en de beste wijnen hoog in het vaandel staan. Of je nu op zoek bent naar klassieke Franse gerechten of gewoon verrast wilt worden met iets nieuws, een etentje in een Frans restaurant is het perfecte avondje uit.
"Mangez bien, riez souvent, aimez beaucoup" is een Frans gezegde dat zoveel betekent als; Eet lekker, lach veel en heb uitbundig lief. In Amsterdam vind je veel restaurants waar je lekker kunt eten en ook kunt lachen. Hier is een lijst van de crème de la crème van Frans eten in Amsterdam.
1. Brasserie van Baerle, van Baerlestraat 158
Brasserie van Baerle is een begrip. Een populair restaurant waar het goed toeven is en perfect voor lunch en diner. De klassieke Franse gerechten in een nieuw jasje zijn onweerstaanbaar. Een uitgebreide wijnkaart maar ook wijn per glas maken de maaltijd tot een culinair hoogstandje. Gerechten als steak tartar met salade en friet of gepocheerde eieren met zalm zijn perfect van smaak. Een aanrader is het drie-gangen BIB Gourmand menu. Vlakbij het Concertgebouw en daarom perfect geschikt voor een maaltjd voordat je naar een concert gaat.
2. Ciel Blue, Ferdinand Bolstraat 333
Begin met een tafeltje aan het raam te reserveren! Ciel blue zit op de 23e verdieping van het Okura Hotel. Hier dineer je op het hoogste niveau om precies te zijn op ruim 78 meter hoog. Dit tweesterren restaurant heeft een spectaculair uitzicht. Je zoeft naar boven met een lift, bij binnenkomst wordt meteen in een eerste levensbehoefte voorzien: een glas champagne. Ciel Blue is eten op hoog niveau, letterlijk en figuurlijk. Alles wat op het menu staat is tongstrelend en volgt de seizoenen. Vier maal per jaar veranderen de gerechten op de kaart en uiteraard zijn er prachtige wijnen die precies bij de gerechten passen.
3. Chez Georges, Herenstraat 3
Piepklein en intiem met plaats voor ten hoogste 30 gasten, met tafeltjes op drie verdiepingen lijkt Chez Georges meer op een huiskamer dan op een restaurant. Tongstrelende voorgerechten als Coquilles St Jacques met zoete aardappel en Hollandaise saus, of je op Boulevard St Michel aan het lunchen bent! Als je het moeilijk vindt om te kiezen, neem dan een van de menu's: "Comme chez George", "Gastronome", "Gourmand" of "Cuisine De Marche". Een echte aanrader is menu "Lekkerbek" met zeven gangen van vis en vlees.
4. Vinkeles, Keizersgracht 384
Restaurant Vinkeles met rijk gedekte tafels onder een balkenplafond in het vijfsterren Hotel Dylan is een uitgelezen plaats om te dineren. Vinkeles is gehuisvest in de oude bakkerij van het Armenkantoor in gebruik tot 1811 en nu onderdeel van het hotelcomplex. De chef-kok is gepecialiseerd in traditionele Franse gerechten aangepast aan de eenentwingste eeuw, maar met dezelfde authentieke smaak: het lekkerste van het lekkerste op zijn mooist geserveerd. De sommelier helpt je bij het kiezen van de juiste wijn.
5. Morgan & Mees, Tweede Hugo de Grootstraat 2-6
Geen poespas maar klassieke Franse eenvoud van burgers tot oesters en van Noordzeevis tot chocolade mousse, voor lunch en diner met een goed glas wijn erbij. Morgan & Mees met terras in de zon en design boutique hotel ernaast. Lekker en simpel barmenu waar je je tegoed doet aan olijven, oesters en bitterballen maar ook gegrilde ribbetjes met appelsiroop en sesam. In het gezellige restaurant geniet je van klassieke Franse gerechten zoals steak frites en voor de liefhebbers is er bouillabaisse. De wijnkaart is zeer uitgebreid met rood, wit, rose, zoet en droog en uiteraard champagne. Eindig met Cafe Gourmand, thee of koffie met allerlei zoete hapjes.
6. Auberge Jean & Marie, Albert Cuypstraat 58
De lekkerste escargots van Amsterdam eet je bij Jean & Marie, die gewoon Jan en Marije heten. Zijn ze zo lekker vanwege de perfect gemengde kruidenboter of omdat het een familierecept is, proef zelf! Neem bij een volgend bezoek de kikkerbilletjes als voorafje. De chef-kok bereidt de meest verassende hoofdgerechten: Paupiettes de sole du mer du Nord, crevette imperial, beurre blanc fermenté et courgette klinkt niet alleen Frans maar smaakt ook Frans! Sluit de maaltijd af met Sélection de fromages of pain aux noix, Franser kan het niet! En dan is er wijn per glas of fles. Met 1000 flessen op voorraad is het kiezen (en drinken) een plezier.
7. De Struisvogel, Keizersgracht 312
De Struisvogel met 34 zitplaatsen is klein en intiem en huist in het souterrain van een statig grachtenpand. Op de kaart staan Franse gerechten samengesteld uit biologische producten. Heerlijk Frans is de bouillabaisse met venkel, prei en tomaten, minder Frans is appel crumble, uit de oven met vanille-ijs maar wel heel lekker. Neem er een glaasje calvados bij voor het Franse tintje. Als dessert een biologisch kaasplankje voor de echte Franse smaak.
8. La Vallade, Ringdijk 23
Zittend tussen bloemen op het terras, geniet je van Franse klassiekers als coq au vin of confit de canard. Uit de speakers klinkt Edith Piaf, je zit op blauwe stoeltjes en onder groene parasols met "Perrier" reclame temidden van geurende lavendel. Kan het nog Franser? Overal op de tafels staan bloemen en zelfs het plafond is beschilderd met bloemen. Zie de Ringvaart als vervanging van de Seine en je waant je in Parijs. Je eet hier wat de pot schaft: een wisselend vijf-gangen menu mét een kaasgang én een dessert, zoals het in Frankrijk hoort. Op maandag is het menu vegetarisch. La Vallade is niet in het centrum maar in Amsterdam oost, maar dat draagt bij aan de charme van dit typisch Franse restaurant.
9. Brasserie Ambassade, Herengracht 339
Lunch of diner in Brasserie Ambassade is een culinaire reis door de Franse keuken. Rillettes de canards, pâté de campagne, jambon cru, escargots en steak tartare, hoeveel Franser wil je het hebben? De brasserie is onderdeel van Hotel Ambassade. Duizenden gesigneerde boeken in de biblioteek in de bar, boeken van schrijvers die ooit in Ambassador geslapen hebben. Wanneer je uitgekeken bent op de kleurrijke Cobra-kunst aan de muren, kijk dan naar het prachtige uitzicht over de gracht.
10. Bridges, Oudezijds Voorburgwal 197
Bridges is hét restaurant voor fijnproevers en connaiseurs van de Franse keuken. De nadruk ligt op vis maar ook carnivoren komen hier aan hun trekken. Er zijn twee mogelijkheden; Bridges Bar Bistro en Bridges Dining, kies wat het beste bij je past. Maak je keuze uit een dagelijks wisselend twee- of driegangen lunchmenu of ga direct voor het 'Menu du chef' met kaviaar en langoustine. Het draait hier allemaal om vis en zilte lekkernijen die gecombineerd worden met klassieke sauzen met een vleugje uit de oosterse keuken.
Foto Brasserie van Baerle