dam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam stoperaamsterdam-winter-vocamsterdamamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdam

Expositie Matthew Wong

Locatie: Van Gogh Museum, Amsterdam

In het Van Gogh Museum in Amsterdam kun je van 1 maart tot 1 september 2024 terecht voor de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Matthew Wong in Europa. Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) is stralend, kleurrijk en expressief. Vincent van Gogh was een van de belangrijkste inspiratiebronnen van Wong en de tentoonstelling toont de artistieke connectie tussen de twee kunstenaars.

Zijn gebruik van felle, ongemengde kleuren die als streepjes of vlekjes naast elkaar gezet worden doet aan Van Gogh denken, net als de pasteuze manier waarop hij zijn verf opbracht. Wong maakte bijvoorbeeld zijn eigen variant op de Sterrennacht, waarbij Wong een groot meer vol glinsterende maanlichtreflecties schilderde.

Amsterdam_matthew-wong Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. De invloed van Van Gogh is onmiskenbaar in het kleurgebruik, de dik aangebrachte verfstreken en de persoonlijke thematiek in Wongs kunst.

Zowel Van Gogh als Wong zochten lang naar een roeping in het leven, en vonden deze uiteindelijk in het schilderen. Beide kunstenaars worstelden met mentale gezondheidsproblemen en voor beide kunstenaars resulteerde deze strijd in een tragische vroegtijdige dood.†Ondanks deze overeenkomsten creŽerden ze ieder een zeer persoonlijk en emotioneel geladen oeuvre.

Amsterdam_mathew-wong Wong was maar acht jaar actief als kunstenaar, maar heeft in deze korte periode een groot oeuvre bij elkaar geschilderd. Wong schilderde net zo koortsachtig en snel als Van Gogh. Wong zag Van Gogh als een grote inspiratiebron, maar maakte er ook geen geheim van dat hij graag keek naar Munch, Klimt, Matisse, Doig en Kusama. De expositie in Amsterdam toont een brede selectie werken van Wong, afgewisseld door relevante werken van Van Gogh.

Matthew Wong | Vincent van Gogh. Painting as a Last Resort
Van Gogh Museum, Amsterdam
1 maart - 1 september 2024

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video