amsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdamdam masterdamamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtplein

Expositie Frans Hals

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam

Na de goedbezochte tentoonstelling over Johannes Vermeer in 2023 pakt het Rijksmuseum in Amsterdam in 2024 uit met een expositie gewijd aan een andere grootheid uit de zeventiende eeuw: Frans Hals. Hij wordt met Rembrandt en Vermeer gerekend tot de Grote Drie van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst, al is hij bij het grote publiek niet zo populair als de andere twee. Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17de eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Ontdek de streken van Frans Hals en zijn briljante penseelvoering in een unieke tentoonstelling met zo'n vijftig werken uit nationale en internationale topcollecties! Van 16 februaqri tot 9 juni 2024.

Amsterdam_frans-hals

Voor het eerst te zien in Amsterdam 
Uit het enorme oeuvre van Frans Hals is een selectie van zo'n 50 sleutelwerken gemaakt. Deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum (zoals De vrolijke drinker en Portret van een stel) en deels dankzij bijzondere bruiklenen. Zo is de De lachende cavalier uit de Wallace Collection in Londen te zien, een werk dat normaal nooit reist, maar ook Catharina Hooft met haar min en Malle Babbe (Gemäldegalerie, Berlin), Familie in een landschap (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid) en Jonge vrouw met een uitstalling van groente en fruit (Privécollectie Bridgenorth). Nog een primeur: het groepsportret Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 (Frans Hals Museum, Haarlem), verlaat voor het eerst ooit de stad Haarlem.

Amsterdam_frans-hals-rijksmuseum

Frans Hals
Frans Hals werd tussen 1582 en 1584 in Antwerpen geboren als zoon van een wever. Maar toen de havenstad enkele jaren later in Spaanse handen viel, vertrok het gezin in 1585 naar de Noordelijke Nederlanden, naar Haarlem. Daar werd Frans opgeleid door schilder Karel van Mander. In 1610 werd hij lid van het Haarlemse schildersgilde en zelfstandig kunstschilder met leerlingen en assistenten. Daar ontpopte Hals zich als een schilder van formaat. Zijn specialiteit: portretten, die hij in opdracht maakte. In zijn vrije werk schilderde hij eenvoudiger volk, zoals lachende vissers, dronken lieden en rokende kinderen. Hij onderscheidde zich door een losse, bijna nonchalante manier van schilderen, die zijn werk een voor die tijd ongekende levendigheid geeft. Frans Hals stierf in 1666 en ligt begraven in de Grote Kerk in Haarlem.

Ontwikkeling
Centraal in de tentoonstelling staat de stijl van Frans Hals, die even los als levendig was. Een stijl die hem aanzien gaf en waarmee hij wordt gezien als voorloper van het impressionisme. Met de ongeveer 50 werken is het gelukt je als bezoeker deelgenoot te maken van zijn ontwikkeling, waarbij hij steeds meer met conventies durft te breken en vol vertrouwen zijn eigen(wijze) weg vindt. Tegelijk geeft de tentoonstelling een boeiend tijdsbeeld. Het 'burgerlijk realisme' dat hij zich meester maakte, geeft een inkijkje in de leefwereld van zijn opdrachtgevers en normen, waarden en tradities van zijn tijd.

Frans Hals – Zijn tijd ver vooruit
Rijksmuseum Amsterdam
16 februari - 9 juni 2024

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video