amsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdamamsterdam-rijksmuseumdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-voc

Expositie Johannes Vermeer

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer. De expositie is de "grootste Vermeer-tentoonstelling ooit", en is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de beroemde 17de-eeuwse meester in Nederland in bijna 30 jaar. Een nieuwe generatie krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken; een kans die zich maar een keer in je leven voordoet.

Amsterdam_johannes-vermeer

In de tentoonstelling Vermeer zijn 28 van de 37 Vermeers te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Johannes Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zullen voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien zijn, waaronder het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).

TIP: Bestel hier tickets voor een fast-track toegang tot de Vermeer-tentoonsteling in het Rijksmuseum van tevoren online!

Hoogtepunten
Andere hoogtepunten zijn Het meisje met de parel, te zien tot en met 30 maart in de tentoonstelling in Amsterdam en vanaf 1 april weer in het Mauritshuis in Den Haag, De Geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent voor het eerst in de geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje. Het Rijksmuseum heeft zelf vier schilderijen van Vermeer in zijn collectie, het Melkmeisje, De brieflezende vrouw, De liefdesbrief en Het straatje

Amsterdam_vermeer-melkmeisje

Johannes Vermeer
Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Toen hij in 1675 overleed, had hij amper naam gemaakt als schilder. Het was pas vanaf de 19e eeuw dat werken van Vermeer meer en meer aandacht kregen. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend.

Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, hoopt dat de tentoonstelling minstens even succesvol wordt als de laatste grote Vermeer-expositie in Nederland. Die vond plaats in het Mauritshuis in 1996 en trok destijds ruim 450.000 bezoekers. Het is daarmee nog steeds de meest bezochte tentoonstelling in het Haagse museum.

Vermeer
Rijksmuseum Amsterdam
10 februari - 4 juni 2023

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video