dam masterdamamsterdam-grachten-winteramsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stopera

Collectie Stedelijk Museum

Locatie: Stedelijk Museum, Amsterdam

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe opstelling van de eigen collectie. De collectie wordt nu in drie delen op een nieuwe, thematische manier gepresenteerd in de oudbouw van het museum. 'Tomorrow is a Different Day' laat werken zien uit de collectie van 1980 tot nu. Everyday, 'Someday, and Other Stories' toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80 van de vorige eeuw. De collectie van rond 1880 tot 1950 is te zien in 'Yesterday Today'. De 1.100 vierkante meter grote kelderruimte van het museum is beschikbaar voor wisseltentoonstellingen en grotere performances. 

Amsterdam_stedelijk-museum

Tomorrow is a Different Day - Collectie 1980-Nu 
Tomorrow is a Different Day toont werken van internationale kunstenaars en vormgevers die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen. Ze verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven. De periode vanaf 1980 is een tijd van grote mondiale veranderingen, zoals globalisering, migratie, dekolonisatie, digitalisering, toegenomen werking van de markt en erkenning van verschillende diaspora's in de kunst en in de maatschappij.

Zoals de kunstenaars in Tomorrow is a Different Day laten zien, zijn deze transformaties niet aan de kunst voorbij gegaan. Kunstenaars leggen zich meer en meer rekenschap af van de wereld waarin wij leven, en zetten hun kunst in om veranderingen tot stand te brengen. Met kritische geluiden van verzet, en met verhalen van hoop en verlangen vertellen ze verhalen die betekenisvol zijn voor onze tijd.

Amsterdam_stedelijk-museum

Voor Tomorrow is a Different Day zochten de conservatoren naar niet getoonde narratieven om naast de bekendere namen te laten zien. Daarnaast kocht het Stedelijk gericht een aantal nieuwe werken aan van onder andere Martine Syms, El Anatsui, en Marcel Pinas om de collectie te verdiepen. Aan de hand van verschillende thema's als protest in de stad, ecologie, digitalisering en migratie worden meerdere geschiedenissen in deze nieuwe collectieopstelling verteld; met werken van vertrouwde en minder bekende namen als Steve McQueen, Wolfgang Tillmans, Marlene Dumas, Sheila Hicks, Simnikiwe Buhlungu, Harvey Bouterse, Remy Jungerman en Danielle Dean.

Everyday, Someday and Other Stories - 1950-1980 
Everyday, Someday and Other Stories toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

Amsterdam_stedelijk-someday-matisse

Het Everyday in de titel verwijst naar het gegeven dat kunst steeds dichter bij het dagelijks leven komt te staan: alledaagse materialen, handelingen en gebeurtenissen doen hun intrede. In Someday zit het idealisme van die tijd besloten. Het streven naar idealen betekende ook protest tegen de gevestigde orde, af te lezen aan de grote wand met protestaffiches in de tentoonstelling.

Yesterday Today - 1880-1950 
Het slotstuk van de nieuwe collectiepresentatie van het Stedelijk Museum is 'Yesterday Today', over de kunst en vormgeving van circa 1880 tot 1950. Meer dan driehonderd werken laten zien dat er niet één kunstgeschiedenis bestaat, maar dat er vele perspectieven zijn. Bekende artistieke bewegingen komen aan bod, zoals de Amsterdamse School, Functionalisme, De Stijl, Bauhaus, CoBrA en de avant-garde rondom Kazimir Malevich en Olga Rozanova. Vooral door bekende werken samen te tonen met minder bekende hoogtepunten komen er andere verhalen aan de oppervlakte.

Amsterdam_stedelijk-museum

Yesterday Today laat zien dat de kunst en vormgeving nauw verbonden zijn met maatschappelijke ontwikkelingen. De opkomst van industrialisatie, de moderne stad en het uitgaansleven zijn bijvoorbeeld onderwerpen bij onder meer Marc Chagall, Jan Ouwersloot, Jan Sluijters, Charley Toorop en Betsy Westendorp-Osieck. De keerzijde ervan, armoede en ideologieën die leiden tot oorlog en verzet, is af te lezen aan het werk van onder meer Max Ernst, George Grosz, Willem Sandberg en Emmy Andriesse. 

Er is door de hele tentoonstelling heen aandacht voor vrouwelijke bemiddelaars als verzamelaars, conservatoren en critici, het eerste zichtbare resultaat van het onderzoeksproject De andere helft: Het aandeel van vrouwen in de Nederlandse kunstwereld, 1780-1980, een samenwerking tussen Stedelijk Museum, RKD, Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen en de Universiteit van Amsterdam. Ook wordt er veel werk van vrouwelijke makers getoond: rond een derde van de getoonde kunstenaars, vormgevers en fotografen is vrouw.

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video