grachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperaamsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam

Revolusi! Indonesië Onafhankelijk

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam

In het Rijksmuseum in Amsterdam is tot en met 5 juni de tentoonstelling 'Revolusi! Indonesië Onafhankelijk' te zien, over vier jaar vrijheidsstrijd tegen de Nederlandse koloniale bezetter. Na meer dan drie eeuwen van koloniale bezetting door Nederland, roept Indonesië in 1945 zichzelf uit tot een onafhankelijk land. Vanaf dat moment wordt ruim vier jaar lang gestreden voor zelfbeschikking. In 1950 wordt Indonesië lidstaat van de Verenigde Naties. Hiermee is de internationale bevestiging van de onafhankelijkheid een feit.

Revolusi! Indonesië onafhankelijk biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Meer dan 200 objecten - van herinneringen in privébezit tot niet eerder in Nederland getoonde schilderijen uit Indonesische kunstcollecties - geven inzicht in deze belangrijke geschiedenis, voor Indonesië, Nederland en de wereld.

Amsterdam_revolusi-indonesie

Centraal in de tentoonstelling staan ruim twintig mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: journalisten, strijders, militairen, kunstenaars, diplomaten, kinderen, politici en anderen. Hun ervaringen en ooggetuigenverslagen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft. Wie streefden naar een vrij Indonesië? Wat stond er op het spel? Hoe heeft de revolutie vele mensenlevens geraakt en gevormd?

Amsterdam_revolusi-expositie

Onderdeel van de tentoonstelling zijn foto's, affiches en pamfletten, die indertijd in Indonesië in beslag zijn genomen door Nederlandse militaire inlichtingendiensten. Dankzij samenwerking met het Nationaal Archief te Den Haag, dat het archief van deze inlichtingendiensten beheert, worden deze bronnen voor het eerst tentoongesteld.

Amsterdam_revolusi-indonesie

De revolutie was voor Indonesische nationalisten een periode van experiment en creativiteit. Kunstenaars vormden samen met politici een moderne revolutionaire voorhoede. Schilderijen hingen in overheidsgebouwen als verbeelding van de Indonesische revolutie. Posters, graffiti en pamfletten kleurden het straatbeeld. Kunst werd ingezet als politiek middel om de Indonesische onafhankelijkheid in binnen- en buitenland te propageren. Kameraadschap, leiderschap, oorlogsgeweld, jeugdig elan en strijdvaardigheid zijn de onderwerpen die de geëngageerde Indonesische kunstenaars in hun werk verbeeldden. Zo werd een beeld van de revolutie gecreëerd als een gezamenlijke inspanning van het Indonesische volk. In de tentoonstelling is o.a. werk te zien van Trubus Soedarsono, Sudjojono, Otto Djaya, Basoeki Abdullah, Hendra Gunawan, Affandi en Henk Ngantung.

Revolusi! Indonesië Onafhankelijk
Rijksmuseum Amsterdam
11 februari - 5 juni 2022

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video