amsterdam stoperagrachten amsterdamamsterdamamsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-vocamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdam

De Gouden Koets

Locatie: Amsterdam Museum

Vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met 27 februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. De Gouden Koets wordt getoond in een glazen behuizing op de ruime meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. Met een grote hijskraan is het voertuig van ruim 2800 kilo naar de binnenplaats getakeld.

Bezoekers kunnen de gerestaureerde koets in alle rust van heel dichtbij bekijken. In zes museumzalen rondom de binnenplaats, met zicht op de Gouden Koets, worden uiteenlopende verhalen uitgelicht. Honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto's en bewegende beelden geven een veelzijdig beeld van de geschiedenis, het ontwerp, de restauratie en het gebruik van de Gouden Koets, en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Vooral de schildering op een zijpaneel, Hulde der Koloniën, gaf tien jaar geleden aanleiding tot debat. Op het ‘slavenpaneel' is te zien hoe donkere mensen uit de koloniën producten en geschenken overhandigen aan een witte jonge vrouw die Nederland uitbeeldt.

Cadeau van Amsterdam
De Gouden Koets is bedacht als cadeau voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de eerste vrouw op de Nederlandse troon. Hij werd in 1898 door de stad Amsterdam geschonken aan de toen achttienjarige koningin Wilhelmina. Al sinds zijn ontstaan kent de koets fans en critici. De Gouden Koets, gemaakt van  teakhout met een laagje bladgoud, is dan ook veel meer dan alleen een voertuig. Het rijtuig staat symbool voor iets groters: het Oranjehuis, de democratie, de zelfbewuste hoofdstad Amsterdam, het sprookje (of: de gouden kooi) van het vorstelijke bestaan, het Koninkrijk der Nederlanden en het koloniale verleden. In de tentoonstelling, die daarom meerstemmig is opgezet, komen al die betekenissen aan de orde.

Is het wenselijk dat de koets na de restauratie blijft rijden op Prinsjesdag en tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen? Verdient het rijtuig aanpassingen, of hoort het voortaan in een museum thuis? Deze tentoonstelling belicht uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed.

Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers bovendien uit hun opvattingen te delen. Ook kunnen zij met augmented reality een alternatieve Gouden Koets maken. Voor een meerstemmige en eigentijdse kijk op de koets zijn kunstopdrachten verstrekt aan zestien kunstenaars uit verschillende generaties met diverse culturele achtergronden. Zij reflecteren op de rituelen waarmee de koets wordt omkleed, de materialiteit en ambachtelijkheid van het voertuig en op het koloniale verleden en zijn doorwerking in het heden.

De Gouden Koets
Amsterdam Museum
18 juni - 27 februari 2022

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video