amsterdam-grachten-winterdam masterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdamgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam stoperaamsterdam-rijksmuseum

Slavernij

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert in het voorjaar van 2021, zodra de musea weer open mogen, de tentoonstelling Slavernij. Slavernij is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode van de 17de tot en met de 19de eeuw.

Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod. Ook de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf worden belicht. Het levert een brede geografische, en tegelijk tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.

Amsterdam_slavernij-rijksmuseum

Waargebeurde verhalen
De geschiedenis van slavernij wordt in de tentoonstelling in het Rijksmuseum verteld aan de hand van tien persoonlijke verhalen. Waargebeurde verhalen van mensen die slaaf gemaakt waren, die vochten tegen slavernij of die rijk zijn geworden dankzij slavernij. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken? Deze verhalen zijn voor de verandering niet ingesproken door een stemacteur of museummedewerker. Het Rijksmuseum zocht mensen die een band hebben met de geschiedenis van slavernij. Bij elk verhaal werd een geschikte ‘vertolker' gevonden. Voor alle bezoekers is er een gratis audiotour.

Amsterdam_slavernij-expositie

In de tentoonstelling Slavernij worden de levens uitgelicht van João, Wally, Oopjen, Paulus, Dirk, Lokhay, Van Bengalen, Surapati, Sapali en Tula. Tien mensen die leefden in die tijd. Alle tien vertellen ze hun eigen verhaal: over het leven in slavernij of over het profiteren hiervan, over verzet en over uiteindelijk vrijheid. Hoofdverteller is Glenn Helberg. De tien verhalen zijn ingesproken door Remy Bonjasky, Joy Delima, Taco Dibbits, Reza Kartosen-Wong, Anastacia Larmonie, Arthur Kibbelaar, Susi en Simba Mosis, Gijs Stork, Vinod Sbramaniam en Annemiek van der Vegt. Alle vertellers hebben vanuit hun eigen achtergrond een band met een van de personen. Voor families en kinderen is er een speciale interactieve audiotour.

Amsterdam_slavernij-rijksmuseum

Niet eerder getoonde objecten
In de tentoonstelling zijn zowel objecten, schilderijen als bijzondere archiefstukken te zien en krijgt de bezoeker mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen. Om een completer verhaal te vertellen worden objecten getoond die niet eerder in het Rijksmuseum waren te zien, afkomstig uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties. Zoals objecten die door mensen in slavernij werden gekoesterd, maar ook werktuigen die op de plantages werden gebruikt.

Amsterdam_slavernij-rijksmuseum

Bruiklenen zijn afkomstig uit o.a. het Nationaal Museum van Wereldculturen, British Museum, National Gallery of Denmark, Iziko Museums of South Africa, St Eustatius Historical Foundation, National Archeological Antropological Memory Management (NAAM) op Curaçao, de Nationale Archieven van Zuid-Afrika, Indonesië en Nederland, en privécollecties op Sint Eustatius, in Suriname en Nederland.

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video