amsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperaamsterdamdam masterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-wintergrachten amsterdam

Caravaggio – Bernini. Barok in Rome

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam

Van 14 februari tot en met 13 september 2020 is in het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Caravaggio - Bernini. Barok in Rome te zien. De exposite besteedt aandacht aan het ontstaan van de barok in Rome met in de hoofdrol schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini. 

Aan de hand van meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten vertelt het Rijksmuseum het verhaal van de barok in Rome en van de emoties die deze kunstwerken vaak tonen of opwekken. Barok is de kunststijl die aan Nederland voorbij ging in de 17de eeuw. Het was de grootse en meeslepende Italiaanse tegenhanger van onze ingetogen en sobere protestantse cultuur.

Amsterdam_caravaggio-bernini

Gruwelijke taferelen vol drama en overdaad, levensechte emoties en grote licht-donkereffecten. Tot begin zeventiende eeuw was kunst vooral mooi, elegant en verfijnd, maar volgens een groep kunstenaars uit Rome moest kunst vooral iets met je dóen. Met schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini als aanvoerders begonnen artistiekelingen hun toeschouwers steeds meer emotioneel te betrekken bij de kunst. 

Rond het jaar 1600 groeit Rome uit tot de onbetwiste kunsthoofdstad van Europa. Paus na paus wil de stad mooier achterlaten dan hij haar heeft aangetroffen. De pausen van de barok komen uit zeer welgestelde families: De' Medici, Borghese, Barberini, Chigi, Pamphilj – dus er is genoeg geld voorhanden. Bekende en onbekende kunstenaars trekken naar Rome waar al deze zaken de kunst radicaal transformeren – de barok is geboren en zou snel grote delen van Europa veroveren. 

Amsterdam_berini-medusa

Hoogtepunten
De tentoonstelling opent met twee hoogtepunten. Caravaggio's Narcissus is een jongen uit de Oudheid die in het water kijkt en verliefd wordt op het beeld dat hij ziet – maar dan realiseert hij zich dat het zijn eigen weerspiegeling is. Het andere kunstwerk is Bernini's Medusa, het hoofd van een vrouw met slangenharen. Volgens de mythe verandert iedereen die haar aankijkt, in steen. Andere toppers van Caravagiio op de tentoonstelling in Amsterdam zijn De doornenkroning en Jongen gebeten door een hagedis

Naast werken van Caravaggio en Bernini zijn er werken te zien van tijdgenoten die barok groot gemaakt hebben. Schilderijen van onder andere Ludovico en Annibale Carraci, Guido Reni, Giovanni Baglione, de Gentileschi's en Tanzio da Varallo. Beroemde schilderijen als De extase van Maria Magdalena van Artemisia Gentileschi, Christus die zijn wonden toont van Spadarino, Judith met het hoofd van Holofornes van Carlo Saraceni. Bekende getoonde beeldhouwwerken zijn Sonno van Alessandro Algardi, De dansende Rondinini Faun van François du Quesnoy en een bronzen paard in volle draf van Francesco Mochi.

Amsterdam_caravaggio

Tijdens de tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn werken te zien die nog nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest. Normaal gesproken hangen ze in verschillende musea, waaronder de Vaticaanse Musea, het Palazzo Barberini en de Capitolijnse Musea in Rome. Maar ook het Louvre in Parijs, de National Gallery in Londen en diverse privéverzamelingen stelden hun Caravaggio's en Bernini's ter beschikking. Veel werken komen uit de collectie van het Kunsthistorisches Museum in Wenen, waar deze tentoonstelling in samenwerking mee is vormgegeven.

Caravaggio – Bernini. Barok in Rome 
Rijksmuseum Amsterdam
14 februari tot en met 13 september 2020

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video