grachten amsterdamdam masterdamamsterdam stoperaamsterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleinamsterdam-rijksmuseum

Migranten in Parijs

Locatie: Stedelijk Museum, Amsterdam

Het Stedelijk Museum in Amsterdam vertelt dit najaar het verhaal van kunstenaars die als migrant in Parijs 'moedige beslissingen' moesten nemen in een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme.
In de eerste helft van de vorige eeuw trokken veel kunstenaars naar Parijs. Onder anderen Marc Chagall, Pablo Picasso en Piet Mondriaan waren te vinden in 'het kunstcentrum van de wereld'. 

‘Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs' is gebaseerd op de rijke collectie van het Stedelijk Museum, en toont werk van meer dan 50 beeldend kunstenaars, fotografen en grafisch vormgevers. Bovendien zal voor het eerst in bijna 70 jaar de grote collectie Chagalls van het Stedelijk te zien zijn: 40 werken, waaronder acht iconische schilderijen, waaronder De Violist. Sommige zijn speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd. 

Amsterdam_chagall

Volgens het Stedelijk Museum werpt de tentoonstelling een ander licht op het werk van de grote moderne meesters. Ze werden ondanks hun succes vaak geconfronteerd met het feit dat ze geen Fransen waren. Zo ervoer Chagall, van Joods-Russische afkomst, eenzaamheid, uitsluiting en antisemitisme. In zijn schilderijen is volgens het Stedelijk dan ook heimwee zichtbaar, doordat hij er bijvoorbeeld rabbi's en synagogen in heeft verwerkt. 

Amsterdam_chagall

Er is ook werk te zien van baanbrekende vrouwelijke kunstenaars, zoals van de Russische avant-gardistes Natalia Goncharova en Sonia Delaunay, de Duitse Germaine Krull die zich met haar fotoboek Métal een ‘mannenonderwerp' toe-eigent, tot abstract werkende kunstenaars als Nicolaas Warb en Marlow Moss – mannennamen waarachter een vrouw schuilging.  De tentoonstelling toont werk van onder meer: Emmy Andriesse, Karel Appel, Eva Besnyö, Marc Chagall, Sonia Delaunay, Kees van Dongen, Gisèle Freund, Natalia Goncharova, Wassily Kandinsky, Germaine Krull, Wifredo Lam, Jacques Lipchitz, Paula Modersohn-Becker, Piet Mondriaan, Marlow Moss, Pablo Picasso, Man Ray, Diego Rivera, Gino Severini, Jan Sluijters, Chaim Soutine, Nicolaas Warb (Sophia Warburg) en Ossip Zadkine. 

Chagall, Picasso, Mondriaan e.a. - Migranten in Parijs 
Stedelijk Museum, Amsterdam 
21 september 2019 - 2 februari 2020

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video