amsterdam stoperaamsterdam-grachten-winteramsterdamgrachten amsterdamdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-rembrandtpleinamsterdam-winter-voc

David Hockney en Vincent van Gogh

Locatie: Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam presenteert vanaf 1 maart de tentoonstelling ‘The Joy of Nature', over de invloed die Vincent van Gogh op het werk van David Hockney heeft. Beide kunstenaars hadden en hebben een fascinatie voor de natuur, het gebruik van felle kleuren en experimenteerden met perspectief. De Britse kunstenaar David Hockney is een van de bekendste kunstenaars van onze tijd. Hij is al boven de 80 en schildert nog iedere dag.

David Hockney (1937) was een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart, de kunststroming die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren zestig. Eind vorig jaar werd een schilderij van zijn hand op een veiling verkocht voor 90 miljoen dollar, een recordbedrag voor werk van een levend kunstenaar. Vanuit de popart evolueerde Hockney tot een schilder van kleurrijke landschappen, waarin de invloed van Van Gogh overduidelijk is. 

Amsterdam_david-hockney

De twee zijn geestverwanten. Dezelfde sensitiviteit voor kleur en ruimtelijkheid; dezelfde gevoeligheid voor hun directe omgeving. Waar ze woonden, was in zekere zin wat ze maakten. Van Goghs kunst nam een cruciale wending toen hij in 1888 naar de Provence (Frankrijk) verkaste; Hockney overkwam iets soortgelijks toen hij na een verblijf van 25 jaar in Los Angeles in 2004 terugkeerde naar Yorkshire, het landschap van z'n jeugd. In Los Angeles kenden ze slechts één seizoen: zomer. In Noord-Engeland onderscheidde men er wel vier! Het opende hem de ogen voor de natuur. 

Centraal in de tentoonstelling staan Hockneys monumentale Yorkshire-landscapes, zo'n 120 werken. Een van de hoogtepunten is het kolossale werk The Arrival of Spring (2011). Hier toont het bos zich van z'n meest vreugdevolle kant, de takken dansen en het gras zingt. Daarnaast zijn schetsboeken en iPad-tekeningen van Hockney te zien. 

Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature 
Van Gogh Museum, Amsterdam 
1 maart - 26 mei 2019 

Amsterdam_hockney-van-gogh

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video