amsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-winter-vocgrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam stoperadam masterdamamsterdamamsterdam-grachten-winter

80 Jaar Oorlog

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam

Van 12 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019 presenteert het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling '80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland'. Spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch als ‘ooggetuigen' vertellen het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en het ontstaan van Nederland. Verhalen over wapengekletter en tactische meesterzetten, over onderdrukking en vluchtelingen en over idealen als tolerantie en vrijheid. 

Amsterdam_tachtigjarige-oorlog

In 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict en hier ‘ooggetuigen' van waren. De bezoeker ziet in deze voorwerpen slachtoffers van de beeldenstorm, propaganda, triomfalistische kunstwerken, uitingen van overwinning en verlies en ontroerende persoonlijke herinneringen. Te zien zijn schilderijen van onder anderen Bruegel, Rubens en Ter Borch, beelden van Willem van Oranje en Piet Hein, grote wandtapijten met slagen en belegeringen, wapens en natuurlijk belangrijke documenten als de Pacificatie van Gent en de Vrede van Munster van 1648, waarmee de oorlog eindelijk beëindigd werd. 

Begonnen als een opstand tegen het wettige gezag van koning en kerk, ontwikkelde het conflict zich van een burgeroorlog tussen katholieken en protestanten tot een oorlog tussen de staten Nederland en Spanje. De Nederlanden vielen in twee delen uiteen, waarna beide gebieden, nu Nederland en België, uit elkaar groeiden. Het noorden, het huidige Nederland, werd mede dankzij de oorlog ongelooflijk welvarend én een wereldmacht.

Amsterdam_tachtigjarige-oorlog

Deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor zowel noord als zuid staan in de tentoonstelling ín Amsterdam centraal, waarbij verschillende perspectieven aandacht krijgen. Steeds wordt de vraag gesteld wat de betekenis van deze periode is voor de samenleving waarin wij nu leven. Nederland is immers uit deze oorlog voortgekomen. Bovendien ging het tijdens de opstand om essentiële thema's als tolerantie, opstand, godsdienstvrijheid, zelfbeschikking, terreur, onderdrukking, geweld en vrijheid, thema's die ook nu belangrijk zijn. 

80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland
Philipsvleugel Rijksmuseum, Amsterdam
12 oktober 2018 - 20 januari 2019

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video