amsterdamdam masterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-vocgrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-rembrandtplein

Het leven van Boeddha

Locatie: Nieuwe Kerk, Amsterdam

Ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, komen bijeen in de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam: Het leven van Boeddha, de weg naar nu. Bewonder een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; speciaal voor deze tentoonstelling zullen kunstwerken worden gemaakt.

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.

Amsterdam_boeddha

Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomd door één van de topstukken uit de tentoonstelling: het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw. Direct daarna komt de bezoeker oog-in-oog te staan met de hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei, van wie een van zijn bomen midden in de kerk hoog zal oprijzen.

De moderne kunst betreft verder werken van de internationaal bekende kunstenaars Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Amsterdam_boeddha

Speciaal voor de tentoonstelling is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. De rolschildering, vervaardigd in de negentiende eeuw in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren. Er is ook een meditatieruimte in de Nieuwe Kerk. 

Het leven van Boeddha, de weg naar nu
Nieuwe Kerk Amsterdam
16 september 2018 - 3 februari 2019

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video