amsterdam-rijksmuseumamsterdam-winter-vocamsterdam-grachten-winteramsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamgrachten amsterdamamsterdamamsterdam stoperadam masterdam

Gaudi en de Amsterdamse School

Locatie: Museum Het Schip, Amsterdam

Van 2 oktober 2018 tot en met 31 maart 2019 staat Museum Het Schip in Amsterdam een half jaar in het teken van de organische bouw- en sierkunst van de wereldberoemde architect Gaudi. De tentoonstelling 'Gaudí en de Amsterdamse School' laat zien hoeveel Gaudí en de Amsterdamse School gemeen hebben.

Amsterdam_gaudi-barcelona

Binnen de golvende gevels van Museum Het Schip, arbeiderspaleis van de Amsterdamse School, word je meegenomen naar kleurrijk Barcelona en neem je een kijkje in Gaudí's fantasievolle wereld. Zijn liefde voor het ambacht, zijn inspiratie uit de natuur en toepassing van geometrische constructies komen overeen met de kenmerken van de Amsterdamse School. Met hun bouwwerken doorbraken de Catalaan Gaudí en de Nederlandse architecten van de Amsterdamse School tradities en waren ze actief in een roerige tijd waarin industrie en vakbewegingen opkwamen. Ze brachten tijdloze schoonheid terug in verloederde steden.

Amsterdam_gaudi-museum het schip

In samenwerking met Aurea Cultura i Art uit Barcelona brengt Het Schip bijzondere Spaanse objecten naar Amsterdam. Niet alleen maquettes van beroemde gebouwen in Barcelona zoals Casa Batlló en de Sagrada Família, maar ook de interieurs die Gaudí erbij ontwierp. Zo zijn op de tentoonstelling de originele houten deuren en ergonomische deurkrukken van Casa Batlló te zien, de kleurrijke mozaïeken uit Park Güell en de geometrische vloertegels van La Pedrera. De tentoonstelling belicht ook Gaudí's sociale idealen, zoals het ontwerp voor een arbeidserscoöperatie uit Mataro.

Gaudi en de Amsterdamse school
Museum Het Schip, Amsterdam
2 oktober 2018 - 31 maart 2019

Amsterdam_gaudi-museum-het-schip

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video