amsterdam-grachten-winterdam masterdamgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-winter-vocamsterdam-rembrandtpleingrachten amsterdamamsterdam-rijksmuseumamsterdam

Van Gogh droomt

Locatie: Van Gogh Museum, Amsterdam

Met de tentoonstelling 'Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest' wil het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn vaste collectie aanvullen met een ‘rondreis' door het gevoelsleven van de schilder, dat torenhoge toppen en peilloos diepe dalen kende. 'Van Gogh droomt' neemt je mee op Van Goghs emotionele reis naar het zuiden van Frankrijk. Je ziet wat Vincent zag en je voelt wat hij voelde tijdens één van de belangrijkste perioden in zijn leven. 'Van Gogh droomt' is een zintuiglijke ervaring waarbij licht, kleur en geluid een grote rol spelen.

Van Gogh droomt is een verhalende tentoonstelling die je toelaat in het hoofd en hart van Van Gogh. Je beleeft de emotionele reis die Van Gogh maakt als hij in 1888 van Parijs naar Arles verhuist, in het zuiden van Frankrijk. Het drukke Parijse stadsleven heeft hem uitgeput. In Arles hoopt Van Gogh rust te vinden. Het is een reis vol inspiratie en schoonheid, maar ook vol twijfel en verwarring. 

Amsterdam_van-gogh-droomt-expositie

Van Gogh droomt is een zintuiglijke ervaring waarin je ziet wat Van Gogh zag en je kunt voelen wat hij voelde. Er zijn geen schilderijen te zien, maar toch kom je heel dicht bij de beroemde kunstenaar. Van Gogh droomt vertelt het verhaal van deze periode in Van Goghs leven in vijf verschillende ruimten. Het is met name gebaseerd op de vele brieven die Van Gogh schreef aan zijn broer Theo.

Daartoe is een opstelling - ‘installatie' in kunstjargon - gemaakt die bezoekers gidst naar het Zuid-Franse Arles, waar Van Gogh ruim een jaar (1888-1889) tot ongekende artistieke bloei kwam. Zo schilderde hij er de twaalf zonnebloemen in een vaas, zonder twijfel een van populairste werken uit de kunstgeschiedenis. Je hoort bij het vertrek van Van Gogh uit Parijs het hoefgetrappel van paarden die voor de koets zijn gespannen en even later de stroomtrein die op gang komt. Met liefst 900 handgemaakte glazen bloemen verbeeldt het museum het zonnige zuiden van Frankrijk, inclusief de zwoele warmte en het tjirpen van krekels.

Amsterdam_van-gogh-droomt

Met Van Gogh droomt maak je een bezoek aan het Van Gogh Museum compleet. In de vaste collectie kun je de kunstwerken bekijken en meer lezen over Van Goghs leven en werk. In Van Gogh droomt leer je de man achter de bekende meesterwerken kennen.

Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest
Van Gogh Museum, Amsterdam
27 juli 2018 - 13 januari 2019

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video