grachten amsterdamamsterdamamsterdam-rembrandtpleindam masterdamamsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamamsterdam stoperaamsterdam-grachten-winteramsterdam-winter-voc

Classic Beauties

Locatie: Hermitage, Amsterdam

Van zaterdag 16 juni 2018 tot en met 13 januari 2019 kun je in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling 'Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw' bezoeken. Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars uit de achttiende eeuw maak je als bezoeker een unieke reis door Italië. Je ontmoet beroemde kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Piranesi, Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht beelden te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe.

Amsterdam_Classic-Beauties-hermitage

Neoclassicisme
Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote interesse naar de opgravingen in Italië, zoals bij Pompeï, Herculaneum en Tivoli. De schoonheid van de kunstschatten die boven de grond komen, slaat in als een bom. Ze worden de inspiratiebron voor kunstenaars die de lichamelijke schoonheid van de klassieken herontdekken en perfectioneren. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren.

De archeologische vondsten lokken ook een rage en een verzamelwoede uit onder jonge aristocratische Europeanen: zij gaan op Grand Tour. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië, in het bijzonder naar Rome. Vanuit heel Europa komen dichters, schilders, schrijvers en beeldhouwers naar de Eeuwige Stad om inspiratie op te doen, en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen.

Amsterdam_classic beauties-1

Rijke collectie
Voor Classic Beauties heeft de Hermitage Amsterdam exclusief toegang tot de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Daarnaast is de tentoonstelling verrijkt met bruiklenen uit andere collecties, particulier, maar ook museaal, zoals die van het paleis van Paul en Maria in Pavlovsk in Rusland en het Teylers Museum.

Klassieke muziek dj Von Rosenthal zal voor Classic Beauties een soundtrack maken, die ook als muziektour in de tentoonstelling te horen zal zijn. Verwacht een romantische sfeer waar de muziek de diepere, sensuele onderlaag bij de prachtige werken van o.a. Canova, Mengs en Kauffmann een extra dimensie geeft. Von Rosenthal deed dat in 2016 al bij de tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage, wat zeer positief ontvangen werd.

Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw
Hermitage, Amsterdam
16 juni 2018 - 13 janaurai 2019
De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur.

Amsterdam_classic-beauties

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video