amsterdam-winter-vocamsterdamgrachten amsterdamamsterdam-rembrandtpleinamsterdam stoperaamsterdam-grachten-winteramsterdam-rijksmuseumgrachten amsterdamdam masterdam

Ed van der Elsken en Jan de Bont

Locatie: Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum presenteert van 8 maart tot en met 3 juni 2018 26 zeldzame authentieke afdrukken van fotograaf Ed van der Elsken. Aanleiding is de schenking van cameraman en regisseur Jan de Bont en zijn vrouw Trish Reeves. Een selectie hiervan is voor het eerst te zien in de presentatie 'Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont', samen met niet eerder getoonde foto's uit de Rijksmuseumcollectie.

Amsterdam_ed-van-der-elsken

Cameraman en regisseur Jan de Bont, bekend van films als Turks Fruit, Keetje Tippel, Basic Instinct, Speed en Twister, is fervent fotografieverzamelaar. Midden jaren '70 begon De Bont samen met zijn vrouw te verzamelen. Ze hebben inmiddels een flinke collectie, met werken van grootheden als Edward Weston, Sally Mann en Robert Frank. Ze kochten alleen werk van fotografen met wie ze een band voelden en ze verzamelden altijd meerdere werken. Zo ook het werk van Van der Elsken. In 2017 schonken ze veertien werken aan het Rijksmuseum; vroeg werk en foto's uit de beroemde boeken Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des Prés (1956), Sweet life (1966) en Amsterdam! (1979).

Amsterdam_ed-van-der-elsken

Jan de Bont is gastconservator. In toelichtende teksten werpt hij nieuw licht op de foto's van Van der Elsken en vertelt hij hoe de werken hem hebben geïnspireerd. De Bont: "Ed van der Elsken is zonder twijfel een van de beste fotografen van zijn tijd. Hij raakt mensen in hun ziel en vertelt altijd een verhaal dat wij allemaal begrijpen. Het betekent voor ons veel het werk van Ed van der Elsken met iedereen te kunnen delen."

Amsterdam_ed-elsken

Ed van der Elsken (1925-1990) geldt als één van de beroemdste Nederlandse fotografen van midden 20ste eeuw. Met zijn gelaagde en sfeervolle foto's was hij een meester in het vertellen van verhalen: van zijn eigen kunstenaarsbestaan in Amsterdam en Parijs tot het dagelijkse leven van de Yakuza in Osaka.

Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont
Rijksmuseum, Amsterdam
8 maart - 3 juni 2018

Travel Amsterdam in a Minute

Mooie korte impressie van Amsterdam met drone en video